natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Zachytí letouny i drony na stovky kilometrů. Vojáci převzali sledovací špičku

    13. prosince 2023  19:52
    Je schopen zachytit a naráz sledovat 200 letounů, dronů, lodí nebo pozemních vozidel až na 500 kilometr daleko v závislosti na geografických podmínkách, podnebí a počasí. Armáda převzala první ze dvou nových pasivních sledovacích kompletů DPET, tedy nejnovějšího nástupce sledovacího systému VĚRA S/M.  

    Sledovací systém věra - Pasivní sledovací systém Věra. | foto: Lubomír Světničkanatoaktual.cz

    První ze špičkových sledovacích kompletů, které obrana pořizuje za 1,5 miliardy korun, převzali vojáci vojáci 532. praporu elektronického boje v Táboře. Postupně nahradí používané systémy VĚRA S/M.

    „Jak nám ukazuje konflikt nedaleko od nás, význam elektromagnetického boje neustále narůstá a věřím, že vám tyto nové systémy pomohou na moderním bojišti obstát,“ řekla vojákům šéfka sekce průmyslový spolupráce ministerstva obrany Radka Konderlová.

    Ministerstvo obrany od českého výrobce ERA Pardubice pořizuje dva komplety nazvané DPET (Deployable Passive ESM Tracker). Každý z kompletů tvoří pasivní sledovací systém VERA-NG, pět přepravních vozidel Tatra T-815 8x8, terénní automobily, stany a další vybavení.

    Systémy DPET jsou novou generací mobilních pasivních sledovacích systémů VĚRA S/M, které česká armáda používá od roku 2000. Dovedou skrytě zjišťovat, analyzovat a vyhodnocovat primární radiolokační data, umožňují zmapování, určení přesné polohy a automatické sledování pozemních, leteckých i hladinových cílů a informace v reálném čase předávají do národních nebo aliančních systémů velení a řízení.

    Pasivní sledovací systém na rozdíl od klasického radaru nic nevysílá, ale sám elektromagnetické signály monitoruje. Systém tak dokáže odhalit a sledovat letadlo, plavidlo nebo pozemní cíl, aniž by byl sám odhalen. V roce 2014 dva systémy VĚRA koupila i Severoatlantická aliance.

    Nejnovější verze je v pořadí již pátou generací. Dovede nepřetržitě monitorovat oblast na vzdálenost až 500 kilometrů a sledovat najednou až 200 různých cílů, velmi přesně stanovit jejich vzdálenost, výšku i trajektorii pohybu.

    Armáda měla požadavky na vysokou mobilitu a možnost jednoduché přepravy transportními letouny pro případné nasazení v zahraničních operacích. Nový systém je vysoce variabilní a vojáci ho mohou podle potřeby nasadit ve složitější či jednodušší variantě. Druhý z kompletů mají vojáci dostat v roce 2024.

    „Nová generace pasivních sledovacích systémů nás posouvá zase o krok dál a stáváme se tak akceschopnější, rychlejší a ve všech ohledech bojeschopnější,“ uvedl velitel 532. praporu elektronického boje Lukáš Hoza.

    Dva komplety DPET má armáda v plánu využívat po následujících deset až patnáct let. Počítá ovšem s postupnou modernizací a následným nahrazením novější generací. Současné systémy VĚRA S/M zůstanou ve výzbroji armády a budou využity pro výcvik a využití jednotkami Aktivní zálohy.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media