natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Kyjev potřebuje zbraně k ničení raket a dronů, NATO řeší další dodávky

    12. října 2022  11:34,  aktualizováno  20:58
    Ministři obrany NATO a další partneři takzvané kontaktní skupiny jednají v bruselské centrále Aliance o dalších dodávkách systémů protivzdušné obrany Ukrajině. Po vlně ruských útoků na ukrajinská města je to podle šéfa NATO Jense Stoltenberga jedna z priorit.  

    Systém protivzdušné obrany NASAMS | foto: Kongsberg

    S novým oznámením přišlo Nizozemsko, které Kyjevu dodá rakety pro protivzdušné systémy v hodnotě 15 milionů eur.

    „Zbabělé ruské útoky na civilisty ukazují, jak důležité je, abychom nadále podporovali schopnost Ukrajiny bránit se. Nizozemsko proto poskytne rakety k posílení vzdušné a protiraketové obrany Ukrajiny,“ uvedla ministryně obrany Kajsa Ollongren.

    „Spojenci poskytují protivzdušné systémy, ale je jich potřeba více. Potřebujeme různé typy protivzdušné obrany: krátkého i dlouhého dosahu, systémy k sestřelování balistických raket, řízených střel a dronů,“ vyzval Stoltenberg před jednáním zástupců padesátky zemí.

    To se konala na okraj dvoudenní schůzky ministrů obrany NATO.

    Navýšení dodávek je podle Stoltenberga nutné pro obranu většího území Ukrajiny, na něž se nyní zaměřují ruské útoky. „Ukrajina je velká země,“ dodal.

    Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov, který se jednání účastnil, potvrdil dodávku prvního systému protivzdušné obrany IRIS-T SLM z Německa. Berlín slíbil poslat celkem čtyři.

    „Na Ukrajině začala nová éra protivzdušné obrany. IRIS-T z Německa už je tady,“ uvedl na twitteru Reznikov. Kyjev už podle něj zároveň obdržel novou dodávka amerických salvových raketometů HIMARS.

    Podle šéfa Pentagonu Lloyda Austina počítají spojené státy s rychlejším dodáním amerického protivzdušného systému NASAMS. Systém protivzdušné obrany středního až dlouhého dosahu využívá k ničení vzdušných cílů pozemní verzi letecké řízené střely AMRAAM, ale může odpalovat střely AIM-9X Sidewinder nebo IRIS-T. Zásilka prvních dvou systémů má na Ukrajina dorazit v nejbližších dnech a dalších šest později.

    Britský ministr obrany Ben Wallace oznámil, že Spojené království dodá na Ukrajinu právě střely AMRAAM. „Poslední nevybíravé údery Ruska na civilní centra na Ukrajině zaručují další podporu těm, kteří se snaží bránit svůj národ. Takže dnes jsem povolil dodávky protiletadlových raket AMRAAM na Ukrajinu,“ citoval britského ministra deník Guardian.

    Německé ministerstvo obrany rovněž oznámilo, že v nadcházejících týdnech poskytne Kyjevu další houfnice PzH 2000 a raketomety MARS II.

    Francouzský prezident Emmanuel Macron slíbil, že Francie v nadcházejících týdnech dodá na Ukrajinu radary a systémy protivzdušné obrany, které jí pomohou bránit se proti útokům ruských bezpilotních letounů.

    Kanada daruje Ukrajině obrněná vozidla, munici pro houfnice, komunikační vybavení, kamery do bezpilotních letounů a zimní oblečení za 47 milionů kanadských dolarů (863 milionů korun), oznámila kanadská ministryně obrany Anita Anand.

    Americký ministr Austin poděkoval všem spojencům a partnerům, kteří Kyjevu pomáhají. Kontaktní skupina je podle něj jednotná a odhodlaná v poskytování další pomoci Ukrajině. „Budeme pokračovat v posilování obranyschopnosti Ukrajiny - jak pro akutní potřebu, tak v delším horizontu,“ řekl.

    Ukrajinští obránci podle jeho slov změnily dynamiku této války. Osvobodily stovky měst z ruské okupace a získaly zpět tisíce kilometrů své země.

    „Pokud chcete vidět, jak mylné byly všechny (Putinovy) předpoklady, stačí se podívat na dnešní bojiště. A stačí se rozhlédnout po této místnosti,“ prohlásil s tím, že si ruský vůdce vybral válku, ale Ukrajina se rozhodla bránit.

    Pokročilé systémy protivzdušné obrany jsou určeny k ochraně celých měst před útoky z oblohy. Stoltenberg už dříve označil ruské raketové útoky, při kterých zemřelo v pondělí 19 civilistů a nejméně 100 bylo zraněno, za projev slabosti a důsledek toho, že ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi docházejí alternativy.

    Jen při ruském raketovém ostřelování města Záporoží zahynulo během posledních dvou dní 70 lidí, informoval šéf regionu Oleksandr Staruch.

    „Ukrajina má dynamiku a nadále dosahuje významných zisků, zatímco Rusko se stále častěji uchyluje ke strašlivým a nevybíravým útokům na civilní obyvatelstvo a kritickou infrastrukturu,“ poznamenal Stoltenberg.

    Jestli podle jeho slov ruský prezident Putin vyhraje, nebude to jen prohra pro Ukrajinu, ale prohra a nebezpečí pro celý západní svět.

    „Svět kvůli tomu bude ve větším nebezpečí a všichni budeme zranitelnější vůči další ruské agresi,“ řekl Stoltenberg.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media