natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Potřebujeme bojová letadla, rakety a obrněnce, žádá spojence Kuleba

    7. dubna 2022  12:26
    Kyjev naléhavě žádá západní země, aby ukrajinským obráncům poskytli bojová letadla, obrněnce, tanky a těžké protivzdušné systémy. Se spojenci z NATO o tom v Bruselu jedná šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba.  

    Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba s šéfem NATO Jensem Stoltenbergem | foto: NATO Photos

    “Můj program je velmi jednoduchý. Má pouze tři body. Jsou to zbraně, zbraně a zbraně,” prohlásil Kuleba před schůzkou s ministry zahraničí NATO.

    Rychlé dodávky dalších zbraní jsou podle něj nejlepším způsobem, jak porazit ruská invazní vojska a zároveň zabránit rozšíření války za hranice Ukrajiny.

    “V uplynulých týdnech ukrajinská armáda a celý ukrajinský národ ukázal, že umíme bojovat. Víme, jak zvítězit,” řekl.

    Podle Kuleby potřebují ukrajinští obránci konkrétně bojové letouny, střely krátkého dosahu, obrněnce, tanky a těžké protivzdušné systémy. Kromě společného jednání v rámci NATO má Kuleba v plánu také řadu bilaterálních schůzek s evropskými členy.

    Ukrajinský ministr připomněl, že konkrétně například Berlín se v posledních týdnech odhodlal doslova k revolučnímu kroku, když původně odmítal dodávky zbraní Ukrajině, aby později Kyjevu sám dodal protitankové střely.

    Německo ale podle Kuleby může vzhledem ke svým rezervám, zásobám a kapacitám udělat více. “S německou vládou jednáme o poskytnutí dalších zbraní. Problém, který mě nejvíce znepokojuje, je délka procedur a rozhodování v Berlíně. Protože zatímco Berlín má čas, Kyjev ho nemá,” dodal.

    Podle německé ministryně zahraničí Annaleny Baerbockové už její země podpořila Ukrajinu dodávkami různých typů zbraní. “Spolu s našimi partnery pečlivě zkoumáme, jak ji (Ukrajinu) můžeme podpořit intenzivněji a koordinovaněji,” konstatovala.

    Šéf NATO Jens Stoltenberg zopakoval, že spojenci budou Ukrajinu nadále podporovat, zásadní je ale předejít eskalaci a rozšíření konfliktu.

    “Vyzval jsem spojence, aby poskytli další podporu v podobě mnoha různých typů zbraňových systémů. Jak lehkých zbraní, ale také těžších zbraní. Ukrajina potřebuje zbraně k vlastní obraně,” uvedl Stoltenberg.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media