natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Rheinmetall chce vyvézt stovku obrněnců na Ukrajinu. Žádá Berlín o povolení

    25. dubna 2022  14:49
    Německý zbrojní koncern Rheinmetall požádal spolkovou vládu v Berlíně o povolení vyvézt na Ukrajinu stovku starších pěchotních obrněnců Marder. Informovala o tom německá média s tím, že žádost musí posoudit spolková bezpečnostní rada. O dodávky těchto bojových vozidel pěchoty žádal Kyjev už v březnu.  

    Německé bojové vozidlo pěchoty Marder | foto: bundeswehr.denatoaktual.cz

    Žádost největšího německého zbrojního koncernu má posoudit nejprve spolková bezpečnostní rada, které předsedá kancléř Olaf Scholz, připomněla agentura Reuters. Ten čelí kritice, že Německo sice posílá Ukrajině pomoc, ale dodávky těžkých zbraní zatím odmítá.

    Posouzení žádosti na vývoz stovky starších obrněnců Marder tak bude prvním krokem od ruské invaze na Ukrajinu, kdy o těžké technice bude federální vláda formálně vůbec rozhodovat, upozornila německá média. Vláda se doposud zdráhala na Ukrajinu takovou techniku poslat s tím, že by tím ohrozila své obranné možnosti.

    „Hněv vůči Putinovi a jeho brutální válce proti ukrajinskému lidu každým dnem roste. Ale také nacházíme nové způsoby, jak Ukrajinu každý den podporovat finančně i zbraněmi. A souhlasíme s našimi partnery: tato válka se nesmí rozšířit,“ uvedl německý kancléř Olaf Scholz.

    V reakci na kritiku spolková vláda slíbila uvolnit pro Ukrajina více jak miliardu eur na nákup vojenského materiálu. Kancléř Scholz pak uvedl, že jeho vláda poskytuje finance německým zbrojovkám, aby zbraně na Ukrajinu dodávaly.

    ANALÝZA: Zlom německé východní politiky? Berlín stále tančí mezi vejci

    Kyjev o stovku bojových vozidel pěchoty typu Marder ze 70. let žádal už před měsícem. Německý Rheinmetall přitom tehdy deklaroval, že je kromě obrněnců schopen dodat i starší tanky Leopard 1. „První Leopard 1 by mohl být dodán za šest týdnů,“ avizoval tedy generální ředitel Armin Papperger pro deník Handelsblatt.

    Německá ministryně obrany Christine Lambrecht ale podle deníku Die Welt vývoz zamítla. Argumentovala tím, že stroje Marder, které v německé armádě mají nahradit moderní pásové obrněnce Puma, jsou i nadále kriticky potřebné kvůli závazkům v rámci NATO.

    Před několika dny se pak objevily zprávy, že by Německo mohlo obrněnce Marder a kolové transportéry Fuchs dodat Slovinsku jako náhradu za tanky T-72, které by země poslala Kyjevu.

    Vláda i ministerstvo obrany se proto už týdny snaží vytvořit mechanismus pomyslného výměnného prstence. Ten má fungovat tak, že Německo poskytne novou techniku spojeneckým zemím, které Ukrajině pošlou starou sovětskou techniku ze své výzbroje. To má umožnit dodávky zbraní, které budou moci ukrajinští obránci používat bez zdlouhavého výcviku.

    „Dalšími dodávkami ze skladů Bundeswehru ohrožujeme naši schopnost. Díky prstencové výměně u našich partnerů a spojenců v EU a NATO na Ukrajin rychle dorazí naléhavě potřebná podpora,“ uvedla Lambrecht.

    Možné dodání obrněnců Marder ale může narazit na další problém. Švýcarsko totiž podle deníku SonntagsZeitung zablokovalo reexport munice švýcarské výroby používané právě v německých bojových vozidlech pěchoty Marder z Německa na Ukrajinu. Takový krok by mohl dodávky ještě zdržet. Švýcarsko sice přijalo sankce EU proti Rusku, ale trvá na tom, že jeho neutralita mu neumožňuje posílat zbraně do oblastí konfliktů.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media