natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Putin na bojišti nevyhraje, přesvědčí ho jen další zbraně, apelují špičky NATO

    19. ledna 2023  6:56
    Jen další vojenská pomoc včetně dodávek zbraní Ukrajině donutí ruského prezidenta Vladimíra Putina nakonec zasednout k jednacímu stolu, prohlásil šéf NATO Jens Stoltenberg. Nikdo podle něj neví, jak válka skončí, ale bylo by nebezpečné Rusko podceňovat.  

    Šéf NATO Jens Stoltenberg na zasedání Světového ekonomického fóra v Davosu | foto: NATO Photos

    „Zbraně jsou cestou k míru. Může to znít jako paradox, ale jediným způsobem, jak dosáhnout vyjednání dohody, je přesvědčit prezidenta Putina, že na bitevním poli nevyhraje,“ prohlásil Stoltenberg na zasedání Světového ekonomického fóra ve švýcarském Davosu.

    Ruského vládce podle něj musí situace na bojišti donutit, aby usedle stolu a azyl vyjednávat. Stoltenberg upozornil, že válka na Ukrajině s největší pravděpodobností skončí u jednacího stolu a atmosféra kolem něj bude zcela záviset na síle na bojišti.

    „A pokud chceme, aby Ukrajina zvítězila, potřebuje vojenskou sílu,“ dodal.

    Klíčové proto podle něj bude pokračovat v dodávkách vojenské techniky ukrajinským obráncům včetně moderní těžké obrněné techniky a vyspělých systémů protivzdušné obrany. Připomněl nejnovější oznámení Kanady o dodávkách dalších 200 obrněných vozidel, nebo další pomoc Polska a Spojených států, které momentálně připravují dodávky obrněnců Stryker a Bradley.

    Slib NATO, že Ukrajinou stane členem Aliance, podle jeho slov zůstává nezměněn. „Nyní je samozřejmě hlavním cílem podpora Ukrajiny, zajistit, aby Ukrajina vyhrála válku a zvítězila jako suverénní, nezávislý demokratický národ v Evropě,“ řekl.

    Jak dodal, vítězství Putina by bylo tragédií nejen pro Ukrajince, ale zároveň velmi nebezpečná situace pro celé západní společenství. Znamenalo by vzkaz pro všechny autoritářské vládce, že brutální silou a porušením mezinárodního práva mohou dosáhnout, čeho chtějí.

    „A to je důvod, proč musíme Ukrajině poskytnout vojenskou podporu, pokud chceme vyjednávání o mírovém řešení války na Ukrajině. Je to jediný způsob,“ dodal.

    Zároveň varoval, že by bylo velmi nebezpečné Rusko podceňovat. Připomněl, že Rusko pořizuje stále více zbraní, plánuje nové ofenzívy a zmobilizovalo dalších 200 tisíc vojáků. „Prezident Putin prokázal vůli zkrátka obětovat tisíce a tisíce mladých ruských vojáků,“ řekl.

    Souběžně se zasedáním ekonomického fóra jednají v Bruselu náčelníci generálních štábů aliančních zemí v rámci Vojenského výboru NATO. Náměstek generálního tajemníka Mircea Geoană varoval, že se Putin připravuje na dlouhou válku, zvyšuje ruskou vojenskou výrobu a pořizuje nové zbraně od jiných autoritářských režimů včetně Íránu.

    „Ale možná nejdůležitější je, že nemáme žádné náznaky o tom, že by se Putinovy cíle změnily. Musíme být tedy připraveni na dlouhou trať. Rok 2023 bude těžký,“ řekl. Západ proto musí Ukrajinu podporovat tak dlouho, jak to bude potřeba.

    Spojenci zároveň podle jeho slov potřebují zvýšit vlastní průmyslové kapacity pro výrobu zbraní a střeliva a úzce spolupracovat s obranným průmyslem na doplnění zásob. „Je to důležité pro Ukrajinu i pro naše vlastní odstrašení a obranu,“ konstatoval.

    Podle předsedy Vojenského výboru Roba Bauera válka na Ukrajině ukázala, že obrana národa je odpovědnost, která neleží jen na bedrech uniformovaných. Odstrašování a obrana podle jeho slov vyžadují účast všech částí společnosti a její odolnost.

    „Ukrajinci s křišťálově čistou oddaností své zemi bojují nejen za ochranu toho, co mají... ale i toho, kým jsou,“ prohlásil. Připomněl, že válka na Ukrajině by mohla skončit klidně hned, pokud se ji prezident Putin rozhodne zastavit.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media