natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Pošlete více lodí do Egejského moře, žádají Atény kvůli turecké ofenzívě

    11. října 2019  20:07
    Řecko vyzvalo Alianci, aby kvůli turecké vojenské ofenzívě v severní Sýrii a případné migrační vlně uprchlíků posílila námořní hlídky v Egejském moři. Podle řeckého premiéra Kyriakose Mitsotakise by spojenecká plavidla měla pokrývat prakticky celou řeckou námořní hranici. Turecko pohrozilo Evropě, že může "vypustit" syrské uprchlíky, kteří jsou na jeho území.  

    Námořníci z německé lodi Bonn hlídkují v rámci mise NATO v Egejském moři | foto: MARCOM

    „Požádal jsem generálního tajemníka a Alianci a členské státy, aby posílily svou přítomnost v Egejském moři více plavidly,“ řekl Mitsotakis po čtvrteční schůzce s šéfem NATO Jensem Stoltenbergem v Aténách.

    Námořní operace by se podle něj měla rozšířit především jižním směrem, aby řecká a alianční plavidla pokrývala prakticky celou řeckou námořní hranici.

    NATO má v severní části Egejského moře několik hlídkových lodí, které sledují pohyb plavidel s migranty migrantů a varují pobřežní stráže Řecka i Turecka. Stoltenberg upozornil, že alianční plavidla mají mandát ke sdílení informací, nikoliv zastavování plavidel s uprchlíky na moři. Navíc jakékoliv rozšíření či posílení námořní mise by vyžadovalo shodu všech 29 členů NATO, tedy i Turecka.

    Řecko má obavy, že by turecká ofenzíva proti syrským Kurdům mohla spustit další masivní migrační vlnu do Evropy a obavy přiživilo i samotné Turecko. Turecký prezident Erdogan podle agenturních zpráv v reakci na ostrou kritiku turecké vojenské vojenské operace pohrozil, že pokud se někomu nelíbí jeho invaze na hranicích, nemá problém zadržené uprchlíky vypustit. „Otevřeme brány a pošleme 3,6 milionu uprchlíků vaším směrem,“ prohlásil na setkání své Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP).

    Podobně Ankara hrozila už v minulosti. V Řecku je oficiálně asi 70 tisíc uprchlíků a denně přibývají další.

    Proti turecké operace ohradila Evropská unie i řada spojenců z NATO včetně Británie, Polska, Itálie, Nizozemska ale také Česká republika. Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis po čtvrteční schůzce se Stoltenbergem akci odsoudil jako jednostrannou vojenskou operaci.

    „Jsme plně na straně Evropské unie, sdílíme stejné názory: je jasné, že řešení v Sýrii musí být politické a jakékoli jednostranné vojenské akce v tomto nepomohou. Vlastně naopak,“ prohlásil.

    Varoval, že osmiletá občanská válka v Sýrii vedla k největším migračním vlnám do Evropy za dlouhá desetiletí. Šéf NATO Jens Stoltenberg vyzval Turecko ke zdrženlivosti.

    natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media