natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Rozpad EU by přinesl drastické snížení bezpečnosti, tvrdí experti

    27. května 2016  15:20
    Jak se proměnilo bezpečnostní prostředí za uplynulý rok, jaké jsou nejvážnější hrozby pro Českou republiku a jak jim čelit. Odpověď hledali nejvýznamnější experti, ústavní činitelé, diplomaté, vojáci a politici na národní konferenci „Naše bezpečnost není samozřejmost“.  

    Národní konference „Naše bezpečnost není samozřejmost“ | foto: Lubomír Světničkanatoaktual.cz

    Islamisté, Rusko či migrační krize. V pořadí třetí národní konference měla popsat hlavní změny v bezpečnostním prostředí za poslední rok jak z pohledu Česka, tak mezinárodních institucí. Zároveň měla odpovědět na to, jak na ně reagovat.

    Vershbow: Kdo napadne člena NATO, zaplatí vysokou cenu

    Hlavním hostem expertního setkání byl Alexander Vershbow, zástupce generálního tajemníka NATO. Ten v projevu varoval, že „každý potenciální agresor musí vědět, že za útok na některého člena NATO zaplatí vysokou cenu“.

    „Nikdy jsme se nesnažili o konfrontaci s Ruskem. Nechceme novou studenou válku. Nechceme závody ve zbrojení. To však neznamená, že můžeme ignorovat akce Ruska a čekat na příznivější situaci,“ řekl.

    Podle českého velvyslance při NATO Jiřího Šedivého spojenci nemáme indikace o tom, že by na ruské straně existovaly plány na vojenskou akci vůči Alianci. „My máme důvěru v to, že i pokud by hypoteticky k něčemu takovému došlo, že Aliance zareaguje náležitě a případný konflikt vyhraje, o tom nemáme pochybnosti,“ podotkl.

    Rozpad Evropy by snížil bezpečnost

    Podle ministra obrany Martina Stropnického představuje pro Česko životně důležitý institucionální rámec Evropská unie, její rozpad by přinesl drastické snížení bezpečnosti.

    Konferenci jsme sledovali on-line zde

    Mezi hlavní hrozby lze v tomto ohledu řadit kyberkriminalitu, pašeráctví, organizovaný zločin obecně, ale také hybridní války.

    „Tradiční formy trestné činnosti jako jsou podvody, krádeže, obchod s nedovolenými komoditami, drogami - se posunuly do virtuálního světa. Právě kriminalita v kyberprostoru je trend, který v posledních letech vykazuje nejvyšší dynamiku,“ zdůraznil policejní prezident. Při potírání kyberzločinu je podle něj zásadní spolupráce na mezinárodní úrovni.

    Ministerstvo vnitra pak za poslední rok sleduje významný vývoj v oblasti šíření dezinformací. „Vidíme i silnou podporu extremistickým subjektům, šířícím protiislámské nálady v ČR a vidíme, že jsou tyto kampaně v celé řadě případů řízeny z určitých míst,“ uvedl expert ministerstva vnitra David Chovanec.

    Podle policejního prezidenta Tomáše Tuhého je zásadní vytvořit audit národní bezpečnosti. Ten by měl reflektovat nejen to, jak jsou na nové výzvy schopny reagovat bezpečnostní složky, ale jaká je tato odolnost celé společnosti.

    Džihádisté hledají rekruty na Balkáně

    Příliv migrantů do Evropy už nenese podle bývalého náčelníka generálního štábu Jiřího Šedivého jen humanitární problém, ale má i závažný bezpečnostní aspekt. „Před rokem takřka všichni odmítali možnost, že by se mezi migranty do Evropy dostávali i teroristé. Pohyb džihádistů do Evropy je ale skutečný,“ varoval Šedivý.

    Jak dodal, ani Česká republika proto není uchráněna nebezpečí teroristických útoků na svém území. Upozornil, že bezpečnostní složky, EU a NATO musí bedlivě sledovat „jeden velmi citlivý a přitom opomíjený“ region - Balkán.

    „Je to místo pro rekrutaci nových útočníků. Není problém najít fotografie některých bosenských vesnic, kde vlají vlajky Islámského státu,“ konstatoval.

    Podle zvláštní zmocněnkyně pro migraci ministerstva zahraniční Ireny Krasnické jsou v souvislosti s migrací podstatné především sítě pašeráků lidí.“Migrační vlně dávají masový charakter. Za rok 2015 vydělaly tyto sítě 5 miliard dolarů,“ konstatovala.

    Rusko jsme podcenili a musíme reagovat

    Velmi diskutovaným tématem národní konference jsou vztahy s Ruskem. Podle generála Šedivého není pravděpodobné, že by se Rusko odhodlalo k masivnímu útoku proti některému ze států Aliance. Může ale narušovat svými prostředky soudržnost západního společenství i jednotlivých zemí

    „Rusko jsme podceňovali, viděli jsme medvěda na hliněných nohou a kolabující stát. Putin nás vyvedl z omylu. Hraje si s námi a my na to musíme reagovat,“ řekl Šedivý.

    Fotografie

    Náčelník generálního štábu Josef Bečvář během národní bezpečnostní konference v...
    Český velvyslanec při NATO Jiří Šedivý a náčelník generálního štábu Josef...
    Národní bezpečnostní konference v poslanecké sněmovně
    Národní konference „Naše bezpečnost není samozřejmost“

    Důležité je však podle jeho slov provádět skutečná a účinná protiopatření. Pouhé rozmístění jednoho praporu v Pobaltí je pouze politickou deklarací. „Měli bychom se vrátit ke skutečné armádě, která je skutečně připravena bojovat. Lídrem v našem regionu v tomto smyslu jsou Poláci. Vědí, co je potřeba,“ dodal.

    Akce navazuje na stejnojmenné konference v uplynulých dvou letech. Na té první předsedové parlamentních stran podepsali společnou deklaraci o zastavení propadu výdajů na obranu.

    „Jsme svědky dynamicky se proměňujícího bezpečnostního prostředí. Považujeme proto za důležité udržet debatu na téma bezpečnost na nejvyšší politické a expertní úrovni,“ uvedl Zbyněk Pavlačík z Jagello 2000, které národní konferenci organizuje.

    V prostorách poslanecké sněmovny se tak schází nejen bezpečnostní experti, diplomaté, vojáci ale také politici. V odpoledním bloku vystoupili představitelé šesti hlavních parlamentních stran včetně komunistů.

    Diskutovali o postoji a pozici Česka před nadcházejícím červencovým summitem Severoatlantické aliance ve Varšavě.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media