natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Moskva znovu dala Česko mezi země, které umí vyrobit smrtící "novičok"

    22. března 2018  20:59
    Rusko znovu jmenovalo Českou republiku mezi několika zeměmi, které jsou prý schopné vyrobit nervově paralytický jed "novičok", použitý pravděpodobně k pokusu o vraždu bývalého ruského dvojitého agenta Sergeje Skripala v britském Salisbury. Píše to v oficiálním dokumentu, které ruská diplomacie předala všem zahraničním ambasádám v Moskvě.  

    Britští vojáci pomáhaji policii při vyšetřování útoku nervově paralytickou látkou v Salisbury | foto:  MoD/Crown copyright 2018

    Kvůli prvotnímu obvinění, že nervová látka „novičok“ použitá při útoku na bývalého ruského agenta v Británii, mohla kromě jiných zemí pocházet z Česka, si ministr zahraničí Martin Stropnický na středu předvolal ruského velvyslance v Praze Alexandra Zmejevského.

    „Náš hovor nebyl nijak emotivní. Byl věcný. Ruský velvyslanec vysvětlil svou pozici, my jsme zase řekli svou. Může se to zdát málo, ovšem obě strany spolu potřebují mluvit. Nicméně je třeba uznat, že naše vztahy by mohly být lepší,“ uvedl po schůzce Stropnický.

    České ministerstvo zahraničí pak v oficiálním prohlášení uvedlo, že se česká strana během rozhovoru s ruským velvyslancem „důrazně ohradila proti naprosto nepodloženým tvrzením mluvčí ruského ministerstva zahraničí“ ohledně obvinění ČR a dalších zemí (Švédsko, Slovensko, Velká Británie, USA) z pokračujícího výzkumu a vývoje nových bojových chemických látek.

    „Zdůraznili jsme, že jde o urážlivá, naprosto nepodložená tvrzení, která jsou zcela v rozporu s oboustranným zájmem na vzájemné spolupráci. Litujeme, že při tom Ruská federace nebere v úvahu vysokou cenu a značné škody, které taková prohlášení způsobují ve vzájemných vztazích,“ píše se v prohlášení. Ministerstvo zahraničí proto vyzvalo Moskvu, aby pozitivně reagovalo na legitimní zájem britské strany případ vyšetřit a spolupracovalo s vyšetřovateli.

    Ruská strana podle Černínského paláce vyjádřila zájem na vyšetření události a ohradila se proti obviňování ze strany Velké Británie za situace, kdy vyšetřování teprve probíhá. „Dostalo se nám ujištění, že Rusko ČR a další státy neobviňuje, pouze poukazuje, že tyto chemické látky mají schopnost vyrábět i další jmenované země. Česká strana ruskému zástupci vysvětlila, že se jedná pouze o vytváření protilátek na ochranu a obranu proti jejich bojovému použití,“ uvedlo české ministerstvo zahraničí.

    Slovensko je tam omylem, tvrdí Moskva

    Později ve středu ale ruské ministerstvo zahraničí předalo všem velvyslanectvím v Moskvě oficiální dokument, ve kterém jmenovalo Českou republiku znovu. „Je zapotřebí objasnit, proč v ‚případu Skripalových‘ obvinili absolutně neodůvodněně Rusko, když vývoj pod západním kódovým označením ‚novičok‘ probíhal ve Velké Británii, USA, Švédsku a České republice. Výsledky, jichž tyto země při vytváření nových otravných látek tohoto typu dosáhly, jsou uvedeny ve víc než 200 otevřených zdrojích zemí NATO,“ píše se v dokumentu.

    Johnson: Útok v Salisbury zapadá do bezohledného chování Ruska

    Ruské ministerstvo v něm konstatuje, že chemické zbraně proti Británii nepoužilo. Útok na Sergeje Skripala a jeho dceru Julii, otrávené 4. března v jihoanglickém Salisbury, označuje text za teroristický akt. Londýn opakovaně prohlásil, že za použitím látky pravděpodobně stojí Rusko.

    Ruští představitele pak na zvláštním brífinku, svolaném k incidentu v Salisbury, Londýn napadli s tím, že bezdůvodně útočí na Rusko a situaci politizuje. Akce Londýna jsou podle ruského ministerstva zahraničí „z čistě humanitárního hlediska barbarské“.

    Rusko britským úřadům vyčítá, že prý bez objasnění příčin odmítají povolit přístup ruských konzulárních pracovníků k Juliji Skripalové, která má ruské občanství. Přístupu k jejímu otci, bývalému dvojitému agentu, který má podle ruských zdrojů kromě ruského i britské občanství, se ruská strana nedožaduje.

    Ředitel odboru pro nešíření jaderných zbraní a kontroly zbrojení Vladimir Jermakov na brífinku uvedl, že „britské úřady buď nejsou schopny zajistit bezpečnost občanů nebo samy přímo či nepřímo řídily útok na občana Ruské federace“.

    Podle Jermakova jsou britská obvinění hysterická a bez důkazů. Diplomat poznamenal, že „odkazy na chemický a technologický potenciál České republiky, Švédska a některých dalších zemí“ v projevech ruských představitelů byly jen příkladem vývoje a výzkumu v této oblasti po celém světě.

    „Prosím, nepovažujte to za obvinění proti našim partnerům,“ dodal Jermakov. Slovensko se podle Jermakova na seznamu objevilo údajně nedopatřením, protože prý zemi ruští úředníci stále měli ve spojení s dřívějším Československem.

    Podle Igora Kirillova z ruského ministerstva obrany je pak zřejmé, že „západní země jsou připraveny použít jakékoli pochybné nebo nezákonné metody a prostředky, aby diskreditovaly Ruskou federaci a její legitimní vládu“.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media