natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Ministr obrany Metnar se nakazil koronavirem. Cítím se unavený, vzkázal

    22. ledna 2021  6:06
    Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) se nakazil koronavirem. Informaci potvrdil na twitteru s tím, že onemocnění odhalil test. Důležitou agendu svého resortu chce řešit online z domova.  

    Ministr obrany Lubomír Metnar | foto: Lubomír Světničkanatoaktual.cz

    „V posledních dnech jsem se necítil dobře a pracoval z domova. Test na covid dnes bohužel potvrdil, že jsem pozitivní,“ uvedl Metnar. Dodal, že má kašel a cítí se unavený. „Ale jsem a snad i nadále budu schopen důležitou agendu řešit online. Přeji všem pevné zdraví,“ vzkázal na twitteru.

    Pro armádu je 10 miliard klíčových, pro stát jde o zlomek z rozpočtu

    Podle mluvčího ministerstva obrany Jana Pejška počítá ministr s účastí na pondělním videokonferenčním jednání vlády. Ministři by se na něm měli zabývat slíbeným vrácením deseti miliard korun do rozpočtu ministerstva obrany.

    Škrty ve výdajích na obranu a přesun sumy do rozpočtové rezervy si před koncem roku vymínili komunisté výměnou za podporu při hlasováním o státním rozpočtu jako celku.

    Premiér Andrej Babiš (ANO) přislíbil, že se peníze obraně vrátí. Sám ministr Metnar tehdy avizoval, že o vrácení požádá hned na prvním jednání vlády v novém roce 4. ledna. Nestalo se tak, ale vláda přislíbila, že se tak stane do konce ledna.

    Ministerstvo obrany by po slíbeném přesunu peněz zpět mělo letos hospodařit s částkou 85,4 miliardy korun. Z toho na investice do modernizace má být vyčleněno až 25 miliard. Zhruba 15 miliard je na splátky již uzavřených smluv a inkriminovaných 10 miliard na další plánované klíčové nákupy - pásové obrněnce, protivzdušnou obranu a další.

    Koronavirus ve vládě má v současnosti také ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Z řad ministrů minulý rok nemoc covid-19 prodělali také ministr zemědělství Miroslav Toman, vicepremiér Jan Hamáček či Klára Dostálová z resortu pro místní rozvoj.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media