natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Letiště v Líních zůstane armádě. Startovat bude záchranka, aerokluby možná

    6. prosince 2023  20:45
    Areál letiště v Líních u Plzně chce armáda po selhání plánů na výstavbu gigafactory koncernu Volkswagen nadále využívat jako záložní letiště. Zachovat chce také provoz letecké záchranné služby s vojenskými vrtulníky. O provozu civilních aeroklubů chce ještě jednat.  

    Letiště Plzeň-Líně | foto: Wikimedia

    „Letiště zůstane nadále v majetku Ministerstva obrany ČR a bude sloužit potřebám Armády ČR,“ uvedl náměstek ministryně obrany Daniel Blažkovec po jednání se zástupci Plzeňského kraje.

    Armáda letiště považuje za strategickou lokalitu a záložní areál. Podle zásad územního rozvoje Plzeňského kraje má ovšem letiště v současné době charakter takzvané průmyslové zóny s letištěm. Obrana ani armáda ovšem průmyslovou výrobu v oblasti nechtějí.

    Ministerstvo obrany souhlasilo se vzdáním se letiště Líně pouze pro projekt gigafactory koncernu Volkswagen. Ukončení jednání vlády s touto společností teď podle obrany jednoznačně znamená, že letiště zůstane v majetku ministerstva.

    Armáda si tak má ponechat celý areál a využívat jej jako doposud, tedy jako záložní vojenské letiště. V areálu bude nadále pokračovat provoz letecké záchranné služby (LZS) vojenskými vrtulníky pro celý region. V areálu se pak počítá i s výstavbou základny pro jednotku Aktivní zálohy.

    Hlaváč zároveň rezolutně odmítl spekulace a dezinformace, že by v Líních měly být umístěny letouny F-35 nebo nové americké vrtulníky,

    Letiště ale v současné době využívají také aerokluby nebo letecké školy. Zástupce náčelníka generálního štábu Miroslav Hlaváč potvrdil, že armáda je připravena s jejich zástupci probrat jejich další možné působení.

    Letiště má od roku 2000 pronajaté na 50 let od ministerstva obrany firma PlaneStation. Ministerstvo v roce 2013 smlouvu jednostranně zrušilo, ale tento krok je doposud předmětem soudních sporů. Firma v roce 2010 přestala hradit nájem údajně kvůli tomu, že nemůže letiště plně využívat, protože přistávací plocha podle ní není pro větší letadla.

    „Armáda teď bude hledat způsob, jak tam zajistit i civilní provoz, i když ten bude asi nějakým způsobem omezen,“ nastínil hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták. Kraj podle jeho slov o zachování civilního provozu usiluje.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media