natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Hrdina od Dukly oslavil 102. narozeniny. Je nejstarším veteránem v Česku

    2. března 2024  11:15
    Jan Ihnatík je nejstarším druhoválečným veteránem v Česku. Přímý účastník Dukelské i Jaselské operace oslavil v pátek 1. března své 102. narozeniny. Prošel ruskými lágry i gulagem, aby pak byl jako dělostřelec na východní frontě třikrát raněn. Vždy se ale dokázal vrátit do služby.  

    Veterán Jan Ihnatík přijímá gratulace ke vám 102. narozeninám od velitele Krajského vojenského velitelství Ostrava Jaroslava Medka. | foto: KVV Ostrava

    Plukovník ve výslužbě Jan Ihnatík žije v Ostravě. Jako příslušník 1. československého armádního sboru prošel boji Dukelské i Jaselské operace. Prakticky do posledních dnů 2. světové války bojoval při osvobozování Břestu na Přerovsku. V současnosti je nejstarším žijícím druhoválečným veteránem v České republice.

    ,,Jste vzorem pro dnešní mladé generace. Patří vám velké poděkování a respekt při cestě za svobodou během 2. světové války. Hrdinské činy při osvobozování Československa byly projevem skutečného vlastenectví. Pevné zdraví, spoustu sil do dalších let a stále stejný úsměv,“ popřál válečnému hrdinovi ředitel Krajského vojenského velitelství Ostrava Jaroslav Medek při slavnostním setkání k jeho jubileu.

    Ihnatík zavzpomínal na tehdejší události válečného období i na to jaké citové pouto měl vždy k Československu a jak ho bránil. „Posbírat mrtvoly po bombardování, to bylo naše uvítání na frontu,“ vzpomínal například při rozhovoru pro Paměť národa.

    Narodil 1. března 1922 v obci Poroškovo, v Perečinském rajonu na Podkarpatské Rusi. Necelý rok po maďarské okupaci jeho rodného kraje se v květnu 1940 společně s dvěma přáteli rozhodl utéct do Sovětského svazu. Krátce po překonání hranic je však zadržela sovětská pohraniční hlídka.

    Jan Ihnatík pak prošel sběrným táborem ve Skolje, věznicí ve Stryji, v Umani a Starobělsku, kde ho za ilegální přechod hranic odsoudili ke třem rokům v nápravně pracovních táborech. Následně ho deportovali do gulagu u města Uchta, ležícího stovky kilometrů severně od Moskvy. Přestože podmínky musely být drastické, Jan Ihnatík si ve svých vzpomínkách na poměry v gulagu nestěžuje.

    Po několika měsících ho vedení tábora umístilo jako výpomocnou sílu v nedalekém učňovském řemeslném středisku, kde měl větší příděly potravin. Propuštěn byl v roce 1943, kdy se přihlásil do nově vzniklých československých vojenských jednotek v SSSR. S dělostřelectvem pak prošel slavnými boji o Kyjev, Bílou Cerekev a Dukelský průsmyk. Jako velitel dělostřelecké baterie vedl své muže v bojích u Jasla, Liptovského Mikuláše a na území Čech.

    Během války byl 3 krát raněn, ale vždy se dokázal vrátit. Když po válce zjistil, jaké poměry panují na Podkarpatské Rusi, raději se vrátil do Čech, kde vstoupil zpět do armády. V Československé armádě pak zůstal až do penze. Dnes žije se svou manželkou v Ostravě. Plukovník Ihnatík byl také dlouholetým předsedou Československé obce legionářské, jednoty Havířov.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media