natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Vlčí máky pomohly letos ve sbírce pro veterány vybrat rekordní částku

    22. prosince 2023  15:12
    Rekordních 2,5 milionů korun se podařilo letos vybrat ve sbírce ke Dni válečných veteránů, do které se zapojily nejen veřejné instituce a armáda, ale také firmy a jednotlivci. Vyplývá to z informací Vojenského fondu solidarity, který sbírku každoročně pořádá. Peníze jsou určeny na podporu válečných veteránů a jejich rodiny.  

    Vlčí mák se stužkou na podporu Vojenského fondu solidarity | foto: Armáda ČR

    Letošní již devátá sbírka ke Dni válečných veteránů vynesla po závěrečném sečtení všech příspěvků přesně 2 572 573 korun.

    „Každým rokem se do sbírky zapojuje čím dál více lidí, což je vidět na vybrané částce. Loni jsme vybrali 1 946 618 korun a říkali jsme si, že je to hodně. Letošní pomoc je ale o 625 955 korun vyšší, a proto všem děkuji za každý dar. Ukazuje se, že osud vojáků není veřejnosti lhostejný,“ konstatoval Robert Speychal, předseda výboru Vojenského fondu solidarity.

    Vojenský fond solidarity za dobu své existence pomohl již více než padesáti vojákům a jejich rodinám v těžké životní situaci a od svého založení pravidelně podporuje nezaopatřené děti vojáků, kteří zahynuli při plnění služebních úkolů.

    Sbírka odstartovala na konci října a velkou měrou se ní zapojili sami vojáci a civilní zaměstnanci obrany. Například příslušníci Vojenského zpravodajství letos vybrali přes 151 tisíc korun. Fotbalová SK Slavia Praha zase během svého listopadového zápasu s FC Viktoria Plzeň, věnovanému právě válečným veteránům, na stadionu vybrala 148 tisíc.

    Nejvyšším darem od jednotlivců je podle údajů Fondu příspěvek nadporučíka Tomáše Chlebečka z 22. základny vrtulníkového letectva. Tomu se podařilo vybrat přes 70 tisíc korun prodejem svého vrtulníkového kalendáře. K rekordnímu výtěžku sbírky přispěly také čerpací stanice EuroOil (ČEPRO), kde se vybralo 237 tisíc korun.

    „Děkuji všem, že se v této složité době zapojili do sbírky a podpořili Vojenský fond solidarity tak významnou měrou. Mám z toho obrovskou radost, jste naši hrdinové. Bez vás bychom totiž nemohli společně s Charitou České republiky pomáhat veteránům, vojákyním, vojákům a jejich rodinách, kteří se ocitli v těžké životní situaci,“ uvedla ministryně obrany Jana Černochová.

    V letošním roce pomohl Vojenský fond solidarity zatím deseti vojákům a jejich rodinám částkou ve výši přes 2 miliony korun. Jedním z posledních případů byla finanční podpora ve výši 500 tisíc letušce Lence z 24. základny dopravního letectva, která před rokem vážně onkologicky onemocněla a její zdravotní stav se v poslední době velmi zhoršil.

    Rodina použije schválené finanční prostředky na pokrytí zbývajících nákladů na léčbu na specializovaném onkologickém pracovišti v Německu, která není hrazena ze zdravotního pojištění v České republice.

    Fond solidarity po dohodě s ministerstvem obrany letos podstatně rozšířil svou pomoc pro vojáky, válečné veterány a jejich rodiny. Z dosavadních přibližně 23 tisíc vojáků v činné službě a jejich rodinných příslušníků se nyní může pomoc týkat až dvojnásobku osob.

    Nově ji budou moci čerpat i vojáci z povolání do pěti let od ukončení vojenské činné služby, a zejména také váleční veteráni, osoby jim blízké či jejich pozůstalí. Pomoc bude nadále podmíněna individuální žádostí, o jejíž podpoře rozhoduje stejně jako dosud výbor Vojenského fondu solidarity.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media