natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Tisíce amerických vojáků zůstávají bez očkování, hrozí jim až propuštění

    11. prosince 2021  7:44
    Zákaz dalšího výcviku, pozastavení mzdy a kariérního postupu, disciplinární řízení i propuštění ze služby hrozí příslušníkům amerických ozbrojených sil, kteří odmítnou plné očkování proti koronaviru. Některým už termín vypršel. Hrozba postihu včetně vyhazovu tak visí třeba nad 9 tisíci příslušníků námořní pěchoty a dalšími 9 tisíci členy námořnictva.  

    Očkování proti covid-19 na americké letecké základně v italském Avianu | foto: USAF, Tucker Owen

    Námořnictvo a námořní pěchota jsou druhou a třetí složkou amerických ozbrojených sil, kterým právě vypršel termín povinného očkování proti covid-19.

    Plně imunizovat personál v aktivní službě nařídil ministr obrany Lloyd Austin koncem srpna. Vzdušné a vesmírné síly měly termín do 2. listopadu, námořnictvo a námořní pěchota do 28. listopadu a armáda (pozemní síly) má čas do 15. prosince.

    Navzdory přesně stanovému plánu Pentagonu zůstává k dnešnímu dni přibližně 27 tisíc amerických vojáků bez plného očkování. A na ty, kteří vakcinaci z různých důvodů nepodstoupí a vojenské úřady jim neudělí výjimku, čeká postih.

    „Očkovaná síla je mnohokrát pohotovější silou. Takže nechceme vidět nikoho, kdo by si vakcínu nevzal, kromě těch, o kterých očividně víme, že je to u nich z lékařského hlediska vyloučeno,“ konstatoval mluvčí Pentagonu John Kirby.

    Asi nejjasněji se k důsledkům vyjádřilo velení námořní pěchoty. Podle nařízení, každý mariňák v aktivní službě, „který nedostal poslední očkovací dávku do 14. listopadu, je považován za neočkovaného“. A pokud nemá schválenou správní výjimku, ať už z lékařských nebo například „náboženských důvodů“, může být izolován od jednotky, postaven mimo službu nebo z ní dokonce propuštěn.

    V praxi to může znamenat, že mohou vojáci přijít i o bonusy, kompenzace a výhody, které si vysloužili například v zahraničních misích.

    Očkování má přes 95 procent vojáků

    Proočkovanost konkrétně u námořní pěchoty je podle posledních údajů zhruba 95 procent, což znamená, že bez vakcíny je přibližně 9 000 mariňáků.

    Velení námořní pěchoty připustilo, že doposud žádný z mariňáků kvůli očkování propuštěn nebyl. Mohlo by se to však brzy změnit, protože získat trvalou výjimku není snadné. Jen pro představu. Dosud kvůli covid-19 velení námořní pěchoty udělilo pouze 15 takových trvalých výjimek z lékařských důvodů.

    Přes 2 400 mariňáků přitom požádalo o výjimku z náboženských důvodů. Přes 2 tisíce už zpracovaných žádostí bylo zamítnuto.

    „Potřebujeme, aby byl každý mariňák očkován,“ uvedl velitel námořní pěchoty David Berger.

    U letectva, vesmírných sil a námořnictva je proočkovanost vyšší - kolem 97 procent. I tak ale zůstávají nenaočkovány tisíce letců a námořníků. U námořnictva je to konkrétně asi 9 500 lidí. „Budeme řešit každý případ od případu. Prostě je všechny nevykopneme v den samotného termínu,“ avizoval náměstek ministra obrany pro námořnictvo Carlos Del Toro.

    Armáda (pozemní síly), nejpočetnější složka ozbrojených sil, udává proočkovanost zhruba 96 procent. Náměstkyně ministra Christine Wormuthová předeslala, že všichni vojáci, kteří odmítnou vakcínu a nepožádali o výjimku, nebudou moci znovu nastoupit do služby, přijdou o možnost povýšení a fakticky skončí jejich vojenská kariéra.

    „Zmocňuji velitele, aby uvalili zákaz pokračování služby... všem vojákům, kteří odmítnou příkaz k povinnému očkování bez schválené výjimky,“ napsala Wormuthová v oficiálním memorandu.

    Národní garda bude zřejmě oříšek

    Větší problém v souvislosti s odmítáním očkování se Pentagonu rýsuje u příslušníků Národní gardy v jednotlivých státech a u rezervistů. I oni mají povinně podstoupit vakcinaci.

    Termín pro příslušníky letecké Národní gardy a záložníky už uplynul, ale členové armádní Národní gardy a její záložníci mají čas až do června příštího roku. Bez očkování mohou přijít o plat a dostanou zákaz se účastnit výcviku. Kvůli chybějícímu výcviku jim pak bude hrozit uvolnění ze služby.

    Jenže proti povinnému očkování gardistů se ostře ohradil republikánský guvernér Oklahomy Kevin Stitt, který odmítl směrnici prezidenta Joea Bidena, aby všichni federální zaměstnanci, včetně příslušníků uniformovaných jednotek, byli očkováni. Tvrdí, že gardisté podléhají jeho státu a prezidentovu směrnici ani nařízení ministra obrany nemusí dodržet.

    Na ministerstvo obrany podal žalobu. „Svoboda znamená možnost říci ne, včetně vakcíny,“ prohlásil Stitt. Argumentuje sporem o pravomoc, kdo vlastně Národní gardu řídí.

    Jednotky Národní gardy jsou z velké části podřízeny rozkazům v rámci takzvané Hlavy 32 amerického zákoníku, což je staví pod kontrolu guvernérů jejich daného státu. Pod federální kontrolu a řízení spadají v případě, když jsou aktivovány podle Hlavy 10, například při nasazení v zámoří.

    Stitt navíc na podzim dosadil do čela Národní gardy v Oklahomě brigádního generála Thomase Mancina. A ten pak 8 tisícům oklahomským gardistů oznámil, že pod jeho velením nemají povinnost vakcínu dostat a ani nebudou trestáni, pokud ji odmítnou.

    Šéf Pentagonu Lloyd Austin reagoval vydáním směrnice, že všech 2,1 milionu členů ozbrojených sil, včetně příslušníků Národní gardy pod státním velením, je povinno řídit se jeho srpnovým příkazem se nechat naočkovat.

    A nedodržení podle něj bude mít za následek disciplinární opatření a ohrožení další kariéry. „Covid-19 vyřazuje naše členy z boje, dočasně nebo trvale, a ohrožuje naši schopnost plnit požadavky mise,“ uvedl.

    Upozornil, že právě příslušníci Národní gardy mají v posledním roce snad nejvyšší operační nasazení od 2. světové války. Od pomoci při katastrofách, přes zásahy u lesních požárů, hurikánů a záplav až po nasazení při nepokojích nebo právě během pandemie koronaviru.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media