natoaktual.cz

Likvidovat následky tornáda a vichřice může až tisíc vojáků, rozhodla vláda

2. července 2021  8:21
Na pomoc s odstraňování následků ničivého tornáda a vichřice v Jihomoravském a Ústeckém kraji může armáda vyslat až 1 000 vojáků s potřebnou technikou. Na mimořádném jednání o tom ve čtvrtek rozhodla vláda. Nařízení platí až do konce srpna.  

Vojáci pomáhají při záchranných pracích po ničivém tornádu na jihu Moravy | foto: Armáda ČR

Na jižní Moravě je od minulého týdne, kdy se Hodonínskem a Břeclavskem prohnalo ničivé tornádo a vichřice, do záchranných prací nasazeno zatím přes 200 vojáků s těžkou technikou.

„Nařízení vlády nám umožní armádní pomoc ještě zintenzivnit a v případě potřeby nasadit při likvidaci následků tornáda a vichřice až tisíc vojáků s potřebnou technikou,“ uvedl po jednání vlády ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO).

Ten předložil kabinetu nařízení podle zákona o ozbrojených silách České republiky, podle kterého lze armádu využít k záchranným pracím při pohromách nebo při jiných závažných situacích ohrožujících životy, zdraví, značné majetkové hodnoty nebo životní prostředí nebo k likvidaci následků pohromy.

Vojáci budou připraveni posílit složky Integrovaného záchranného systému na základě požadavků hejtmanů a operačních a informačních středisek Hasičského záchranného sboru, informoval mluvčí obrany Jan Pejšek.

Zatímco nasazení do záchranných prací je legislativně ukotveno zákony o integrovaném záchranném systému a o ozbrojených silách a schvaluje ho náčelník generálního štábu na základě žádosti hasičů nebo kraje, pomoc vojáků při likvidaci následků pohromy musela odsouhlasit vláda.

Silná bouře před týdnem nejvíce zasáhla Břeclavsko a Hodonínsko. Poničeno je na 1 200 domů, přes 150 musí být zbouráno. Přírodní živel si vyžádal šest lidských obětí, další desítky lidí byly zraněny. Vichřice rovněž zničila obec Stebno v Ústeckém kraji.

inc natoaktual.cz
zpět na článek