natoaktual.cz

Ukrajinská fregata pluje pod vlajkou NATO

1. června 2007  6:21
Ukrajinská válečná fregata URS Ternopil pluje pod vlajkou NATO. Od konce května posílila alianční flotilu v protiteroristické námořní operaci Active Endeavour. Hlídkuje a doprovází obchodní lodě s ve Středozemním moři.  

Podle bruselské centrály NATO Severoatlantická rada nasadila ukrajinskou válečnou loď do operace od 25. května. Ukrajinští námořníci předtím úspěšně absolvovali řadu testů a závěrečné cvičení zaměřené na společné hlídkování a zadržování podezřelých plavidel.

Do operace chce Ukrajina postupně nasadit celkem tři plavidla. Další z lodí, korveta URS Lutsk, posílí alianční flotilu letos na podzim a poslední válečná loď příští rok.

Operaci Active Endeavour zahájilo NATO ve východní části Středozemního moře bezprostředně po teroristických útocích na Spojené státy z 11. září 2001. Nepřetržité námořní hlídky pak Aliance rozšířila i na Gibraltar.

Kvůli možným teroristickým útokům plavidla aliance doprovázejí úžinou všechny lodě plující pod spojeneckými vlajkami, aby zabránila možným útokům na pravidelných trasách Středomořím.

V rámci největší námořní operace Aliance v poslední době válečné lodě provedly 14 kilometrů širokou úžinou mezi Španělskem a Marokem už tisíce civilních a obchodních plavidel.

Průliv považují vojenští stratégové za jeden z možných cílů, který by si mohli teroristé pro svůj útok vybrat. Aliance také vyhledává podezřelé lodě, na nichž se mohou teroristé ukrývat.

Nedávno se k operaci připojilo i Rusko. Ruská válečná loď Pitlivij se plaví pod vlajkou NATO od loňského září. - více zde

inc natoaktual.cz
zpět na článek