natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Rusko je připraveno na válku a má vytipované cíle, tvrdí estonská rozvědka

    20. února 2022  11:09
    Podle hodnocení estonské tajné služby, jsou od poloviny února ruská vojska připravena spustit rozsáhlou vojenskou operaci proti Ukrajině. Pokud Moskva zvolí válku, úroveň vojenské hrozby vzroste v celé Evropě, tvrdí ve své zvláštní zprávě estonská rozvědka.  

    Mapa možných cílů ruských vojsk na Ukrajině sestavená estonskou rozvědkou podle seznamu ruských tajných služeb. Zahrnuje klíčová vojenská velitelství, letecké základny, opravárenské podniky letecké i pozemní techniky, rafinerie a jaderné elektrárny | foto: Välisluureamet

    „Rozmístění ruských sil podél ukrajinských hranic je největší vojenskou akcí Ruska za posledních 30 let,“ uvedla estonská rozvědka Välisluureamet (EFIS – Estonian Foreign Intelligence Service).

    Ruská vojska jsou podle hodnocení od poloviny února připravena zaútočit prakticky kdykoliv a k zahájení operace je zapotřebí pouze politické rozhodnutí.

    Tajná služba ve své aktuální zprávě, respektive části určené pro veřejnost, konstatuje, že pokud Rusko vůči Ukrajině dosáhne diplomatického nebo vojenského úspěchu, může v dlouhodobém horizontu zvýšit politický a vojenský tlak také na pobaltské republiky, které stejně jako Ukrajina byly dříve přímou součástí sovětského impéria.

    Estonská rozvědka potvrdila, že od loňského podzimu Rusko koncentrovalo kolem ukrajinských hranic na 150 tisíc vojáků ze všech svých takzvaných vojenských okruhů, včetně Dálného východu, a všech dvanácti armád.

    Kromě tří motostřeleckých divizí, jedné výsadkové divize a jedné námořní pěchotní brigády trvale rozmístěných v regionu přesunulo ruské velení do regionu převelelo více než 60 motostřeleckých a tankových praporů, asi 10 raketových praporů s balistickými střelami Iskander a více než 30 dělostřeleckých a raketových dělostřeleckých praporů.

    Ruská armáda rovněž zřídila v regionech centra úplné logistické podpory pro skupiny těchto sil, přesunula další velitelské a týlové jednotky a vybudovala předsunuté muniční sklady.

    Kontingent je podporován letectvem a ruskou Černomořskou flotilou, vyzbrojenou střelami Kalibr, schopnými zasáhnout prakticky jakékoliv cíle v Evropě.

    Na přelomu roku estonská rozvědka rovněž zaznamenala zvýšenou aktivitu ruských tajných služeb a jednotek „Spetsnaz“. Pozornost věnovaly především strategicky důležitým cílům na Ukrajině.

    A zveřejnila k tomu mapu pravděpodobných vojenských cílů na Ukrajině, vycházející ze seznamu ruských tajných služeb. Jejich neutralizace by ochromila velení, opravy a zásobování ukrajinských ozbrojených sil a také dodávky energií. „Podobné seznamy má ruská rozvědka také pro další evropské země,“ uvádí se ve zprávě.

    Manévry v Bělorusku poodhalily, jak by ruská invaze zřejmě probíhala

    Dalších asi 20 tisíc ruských vojáků rozmístěných v lednu a únoru na cvičení v Bělorusku pak má podle zprávy estonské rozvědky „ospravedlnit“ a zajistit „krytí rozmístěných sil“ v ukrajinském sousedství.

    Kromě manévrovacích jednotek byly do Běloruska poprvé nasazeny také raketové systémy Iskander a protivzdušné systémy S-400, upozornila estonská rozvědka. Rozmístěny tam mají být rovněž jednotky ze tří ruských výsadkových divizí a ze všech výsadkových brigád.

    „V budoucnu může Rusko pokračovat v udržování skupiny rotujících sil na běloruském území. To by poškodilo širší bezpečnostní situaci v regionu Baltského moře a pro NATO by zkrátilo dobu přípravy na možný útok proti pobaltským státům,“ poznamenala rozvědka ve své zprávě.

    Ovládnutí celé Ukrajiny? Tvrdý oříšek

    Podle analytiků prestižní americké Atlantické rady by další masivní ruská vojenská operace pravděpodobně nevedla k přímé anexi celé Ukrajiny.

    „Rusko by se zřejmě zaměřilo na sesazení ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, rozšíření územní zisků na východní Ukrajině pro uznání dvou samozvaných separatistických proruských republik, zajištění pozemní cesty z Krymského poloostrova do Oděsy a okupovaného moldavského Podněstří,“ shoduje se expertní tým v složení Benjamin Johnson z americké armády, Daniel Vardiman z amerického námořnictva, podplukovník letectva Tyson Wetzel a Mark J. Massa.

    Postavení ruských pozemních sil k 15. únoru 2022 na základě geolokačních analýz expertů DFRLab americké Atlantické rady

    Rusko se podle nich bude snažit během prvních dvou až tří dnů získat vzdušnou převahu zničením ukrajinských letadel a rychle upevnit námořní převahu v Černém moři a blokádu přístavu v Oděse. Na zemi ruské síly pravděpodobně provedou tři souběžné ofenzívy: severní k ohrožení Kyjeva, západní od Donbasu k řece Dněpr a jižní z Krymu, která se pravděpodobně stočí na západ k Oděse.

    „Ale i v takovém scénáři je nepravděpodobná přímá anexe Ukrajiny. Dokonce i Sovětský svaz se pokusil zachovat určitou iluzi ukrajinské autonomie. Putinovo vítězství by zahrnovalo novou proruskou loutkovou vládu, která by uznala odtržené republiky na Donbasu i ruskou anexi Krymu,“ předpokládají analytici.

    Putin se podle nich bude snažit zasít neshody a nestabilitu přímo v Kyjevě, pravděpodobně s pomocí silného kybernetického útoku zaměřeného na kritickou infrastrukturu, včetně dodávek elektřiny, tepla a přerušení komunikace. I nadále bude využívat vlivové kampaně, opírající se o dezinformace, a pravděpodobně použije speciální jednotky k provedení destabilizačních či subverzivních operací v hlavním městě.

    Někdejší ukrajinský ministr obrany Andrij Zahorodňuk konstatoval, že ukrajinské ozbrojené síly jsou připraveny ruské invazi čelit. Velitelé si uvědomují, že půjde o těžkou výzvu, zejména kvůli drtivé převaze Rusů ve vzduchu. Jsou však podle něj připraveni přizpůsobit taktiku. Pro ovládnutí území pak Rusko potřebuje nasadit početné pozemní síly s tanky a obrněnci.

    „Počet protitankových zbraní, které Ukrajina vlastní, převyšuje počet tanků a obrněných vozidel, které Rusko shromáždilo kolem svých hranic,“ upozornil na nedávné dodávky vyspělých zbraní ze Západu.

    Rusko podle jeho slov nemá s nashromážděnými vojsky šanci plně okupovat celou Ukrajinu. „Mohou získat některé specifické oblasti (včetně měst), ale v tomto případě by bylo otázkou jejich udržení, protože budou neustále ve dne v noci napadány ukrajinskými skupinami,“ konstatoval.

    Zatýkání cizinců může následovat

    Bezpečnostní expert Thomas Warrick upozornil na nebezpečí pro občany třetích stran, kteří na Ukrajině žijí. Ti podle něj budou muset v případě ruské invaze raději ze země odejít.

    Proti zabijákům tanků musí Rusové na Ukrajině počítat s citelnými ztrátami

    Většina západních vlád začne uvalovat sankce a vláda kontrolovaná Ruskem by mohla využít státní příslušníky třetích stran jako páku k jejich zrušení. „Svévolné zatýkání by se mohlo stát skutečným problémem,“ uvedl.

    Upozornil, že dokud nebude obnovena letecká doprava, lidé si budou muset najít cestu do Polska, Rumunska, Maďarska nebo na Slovenko po zemi. „Což bude po několik dalších měsíců cesta dobrodružná, ne-li přímo nebezpečná,“ varoval.

    Podle bývalého amerického velvyslance v Rusku Alexandra Vershbowa je přitom důvod ruské agrese vůči Ukrajině z pohledu ruských elit čistě pragmatický. „Pro Putina představuje pokrok Ukrajiny – navzdory ruské snaze ji rozkouskovat a destabilizovat – nebezpečný příklad, který by mohl inspirovat ruský lid, aby hledal stejnou svobodu, jaké se těší Ukrajinci,“ konstatoval.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media