natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Koronavirus ruší cvičení, mise ale pokračují, ujistil šéf NATO

    19. března 2020  16:19
    Šíření nebezpečného koronaviru nebude mít podle šéfa NATO žádný vliv na spojenecké mise, zajištění účinného odstrašení ani kolektivní obranu. Aliance sice podle něj omezila nebo zrušila některá vojenská cvičení, spojenecké jednotky ale v operacích zůstanou v plné síle. Vyzval členské státy, aby dodržely své sliby a zvýšily výdaje na obranu navzdory pandemii.  

    Bezpečnostní služba kvůli opatřením k zamezení šíření koronaviru měří teplotu šéfa NATO Jense Stoltenberga při vstupu do sídla Aliance. | foto: NATO Photos

    „Některá z našich cvičení byla omezena nebo zrušena. Naše síly ale zůstávají připravené,“ prohlásil Stoltenberg v telekonferenci, během níž zveřejnil výroční zprávu za uplynulý rok.

    Americká armáda se spojenci omezila velké cvičení Defender Europe, Norsko předčasně ukončilo cvičení v arktických oblastech a řada velkých mezinárodních cvičení v Evropě byla zrušena.

    Tisíce amerických vojáků už nedorazí. Z velkého cvičení zbylo torzo

    Spojenecké jednotky v misích v Afghánistánu, Kosovu nebo Iráku, předsunuté bojové skupiny v pobaltských státech a na východě, letecká ochrana Islandu nebo pobaltských zemí i námořní hlídky podle něj zůstávají v plném nasazení bez ohledu na šíření viru. Žádný případ koronaviru mezi aliančními vojáky podle jeho slov nebyl hlášen a příslušníci misí dodržují přísná hygienická opatření.

    Šéf NATO uvedl, že Aliance podnikla řadu kroků s cílem omezit šíření koronaviru a ke snížení rizika možné nákazy pro vojáky a civilisty. Schopnost NATO vést operace nebyla nijak oslabena.

    Spojenci podle něj budou pokračovat v konzultacích, sledovat situaci a přijímat veškerá nezbytná opatření. „Žijeme v nejistém světě. Propuknutí nákazy koronavirem ukázalo, že mnoho výzev, kterým čelíme, jsou příliš velké na to, aby se jim mohl postavit jen jeden národ nebo organizace,“ řekl.

    Spojenci tak budou pokračovat v misi v Afghánistánu s cílem přimět radikální islamisty z hnutí Tálibán k uzavření míru s afghánskou vládou. Počet vojáků v afghánské misi se podle plánu sníží během následujících několika měsíců ze současných přibližně 16 tisíc asi o 4 tisíce. Ze země se už začali stahovat američtí vojáci poté, co Spojené státy v únoru dojednaly s Tálibánem mírovou dohodu.

    Stoltenberg povzbudil členské země, aby navzdory očekávaným tvrdým ekonomickým dopadům pandemie dodržely své sliby ohledně zvyšování výdajů na obranu. „Na základě národních plánů, které státy doručily NATO, očekávám, že své závazky dodrží. Ačkoliv je jasné, že čelí složité situaci,“ konstatoval Stoltenberg. Podotkl, že řada členských zemí výdaje na obranu loni zvýšila. Požadované hranice 2 procent HDP dosahuje už devět zemí.

    Očekávaný velký ekonomický dopad omezení způsobených koronavirem a investice do zmírnění následků by podle Stoltenberga neměl být překážkou k zajištění obrany, protože „výdaje na bezpečnost se vyplatí“ nejen vzhledem k obranné roli Aliance, ale i v krizových situacích, jako je tato.

    „V mnoha spojeneckých zemích nyní právě ozbrojené síly pomáhají s logistikou, zajišťují bezpečnost na hranicích, vojenské nemocnice a další,“ upozornil.

    Británie stahuje vojáky z Iráku

    Londýn souběžně ve čtvrtek oznámil, že kvůli šíření koronaviru a omezení výcvikové mise v Iráku stáhne ze země asi 400 svých vojáků.

    Ti dosud působili převážně jako výcvikoví instruktoři iráckých bezpečnostních složek v rámci široké globální koalice proti takzvanému Islámskému státu. Ta byla nyní kvůli pandemii na 60 dní pozastavena.

    V průběhu roku by postupně výcvikové aktivity měla více přebírat právě Severoatlantická aliance. „V posledních měsících tempo výcviku výrazně pokleslo, což znamená, že jsem v pozici, abych mohl stáhnout současnou výcvikovou jednotku do Británie,“ konstatoval britský ministr obrany Ben Wallace.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media