natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Přichází Morana. Český výrobce uvedl novou samohybnou houfnici

    13. června 2022  19:58
    Český výrobce Excalibur Army představil na pařížském veletrhu ve světové premiéře novou samohybnou houfnici Morana na podvozku Tatra. Vyznačuje se samonabíjecím systémem, automatizovaným navedením děla a vysokou ochranou posádky.  

    Samohybná houfnice Morana českého výrobce Excalibur Army na veletrhu Eurosatory 2022 | foto: CSG

    „Navazujeme na tradici československého obranného průmyslu, který vždy patřil k významným průmyslovým odvětvím a exportérům. Abychom na světovém trhu obstáli, musíme vyvíjet nová řešení pro bezpečnost Evropy a jejích partnerů. Proto přicházíme s produkty, jako je houfnice Morana,“ uvedl Michal Strnad, majitel holdingu CSG, do jehož portfolia šternberský výrobce Excalibur Army patří.

    Nová houfnice ráže 155 mm s délkou hlavně 52 ráží je uložena na kruhové základně v zadní části podvozku, přičemž pohonná jednotka je umístěna za kabinou. Morana tak podle výrobce spojuje výhody lehkých kolových samohybných dělostřeleckých systémů kategorie TMG (Truck Mounted Gun) a těžkých dělostřeleckých systémů na pásových podvozcích.

    Houfnice je postavena na osvědčené podvozkové platformě Tatra Force 8x8, která má rozšířený rozchod pro lepší stabilitu a jízdní vlastnosti, přičemž všechna kola podvozku jsou řiditelná.

    Houfnice má plně automatické nabíjení a plně automatizované navedení děla. Standardní osádku houfnice tvoří řidič, velitel a operátor, kteří mají svá místa v pancéřované čtyřdveřové kabině z vlastní produkce Excalibur Army.

    Bojovou věž osádka plně ovládá přímo z kabiny, aniž by ji musela opustit. Je tedy při přesunech i během bojového nasazení neustále chráněna. Houfnice je osazena také dálkově ovládanou zbraňovou stanicí s pokročilou senzorickou výbavou a kulometem ráže 12,7 mm pro vlastní ochranu.

    Český velvyslanec ve Francii Michel Fleischmann ocenil, že Česká republika dokáže vyvíjet moderní obranné technologie. „Moderní dělostřelecký systém je technologie důležitá nejen pro českou, ale i evropskou bezpečnost.,“ konstatoval během slavnostního pařížského uvedení.

    Náměstek ministryně obrany Tomáš Kopečný připomněl, že Česká republika je celosvětově jedním z nejvýznamnějších poskytovatelů pomoci Ukrajině a „ukazuje se, že právě moderní dělostřelectvo je v obraně proti ruské agresi klíčové“.

    Pařížský veletrh Eurosatory patří tradičně mezi největší světové přehlídky obranného průmyslu. Letos se zde představuje na 1 800 výrobců i prodejců speciální techniky z více než šesti desítek zemí.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media