natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Do Kosova dorazily posily NATO. Další jednotky jsou v pohotovosti

    5. června 2023  16:50
    Severoatlantická aliance vyslala v pondělí do Kosova vojenské posily. Zhruba 500 tureckých vojáků má pomoci zajistit klid především na severu Kosova, kde srbská menšina před týdnem násilně protestovala proti výsledkům komunálních voleb. Při střetech bylo zraněno 30 příslušníků mírových sil KFOR. Další alianční jednotky jsou v pohotovosti pro případné nasazení.  

    Turecká 65. mechanizovaná brigáda po příletu do Kosova | foto: @65'inci Mekanize Piyade Tugay

    „Převážnou část posil bude tvořit asi 500 příslušníků turecké 65. mechanizované pěší brigády,“ potvrdila mluvčí NATO Oana Lungescu s tím, že první posily začaly do Kosova přijíždět v pondělí.

    Turecký prapor bude zpočátku umístěn v táboře Sultan Murat a v Kosovu bude působit tak dlouho, jak bude třeba. Další prapor záložních sil NATO byl rovněž uveden do vyšší pohotovosti, aby mohl být v případě potřeby vyslán do země.

    Aliance tak reaguje na násilnosti z minulého týdne, kdy se srbští obyvatelé na severu Kosova rozpoutali násilné střety s kosovskými policejními jednotkami kvůli výsledkům komunálních voleb. Ty srbská menšina bojkotovala a radnice tak ovládli představitelé kosovsky-albánských stran. 

    Do střetů mezi policií a demonstranty se zapojili také vojáci mezinárodních jednotek KFOR, kteří se snažili nejdříve obě skupiny oddělit a pak zasáhli proti demonstrantům. Na třicet vojáků bylo střetech zraněno.

    Srbsko, které samostatnost Kosova neuznává, v reakci zvýšilo bojovou pohotovost armády na nejvyšší stupeň a prezident Aleksandar Vučić nařídil také vojenským jednotkám, aby se přesunuly blíž k hranicím s Kosovem.

    Srbští představitelé na severu Kosova rezignovali na funkce v samosprávě loni na podzim a dubnové komunální volby zcela odmítli. V několika oblastech, kde srbské obyvatelstvo tvoří většinu se zúčastnilo voleb méně než čtyři procenta voličů, a ti hlasovali převážně pro celostátní kosovské strany. 

    Úřady platnost voleb nicméně potvrdily a novými starosty se stali zástupci kosovských Albánců. Zástupci srbské menšiny se přitom s vládou v Prištině dlouhodobě přou o vytvoření svazku měst na severu Kosova, kde mají většinu právě etničtí Srbové.

    Vyslání tureckých posil do země v neděli posvětil po jednání s šéfem NATO Jensem Stoltenbergem turecký prezident Recip Erdogan. „Naše poselství Bělehradu i Prištině je, že se musí v dobré víře zapojit do dialogu zprostředkovaného EU; to je jediná cesta k míru. NATO má zároveň odpovědnost za zajištění stability v Kosovu, a to je důvod, proč jsme tam již mnoho let a proč nyní zvyšujeme svou přítomnost v regionu,“ uvedl Stoltenberg.

    NATO vede mírovou operaci v Kosovu od roku 1999. Úkolem sil KFOR je udržovat bezpečné prostředí a zajišťovat svobodu pohybu pro všechny komunity žijící v Kosovu v souladu s mandátem rezoluce Rady bezpečnosti OSN č. 1244. 

    Jednotky KFOR pod velením NATO v současné době tvoří více než 4 200 vojáků z 27 zemí. V zemi působí podle údajů ministerstva obrany také několik českých vojáků.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media