natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Velvyslanec King se rozloučil s Prahou, české vojáky má za hrdiny

    21. ledna 2021  6:59
    Se střídáním amerických prezidentů skončil ve funkci americký velvyslanec v České republice Stephen King. Ambasádu teď dočasně povede jeho zástupkyně. King na rozloučenou uvedl, že se do České republiky zamiloval. Ocenil také české vojáky za nasazení v zahraničních misích v Afghánistánu, Iráku nebo Mali.  

    Velvyslanec Stephen B. King s americkými vojáky při jejich průjezdu Českem | foto: Lubomír Světničkanatoaktual.cz

    „To, co dokázali Češi, zvláště vaši hrdinové, kteří položili životy při obraně svobody v boji s těmi, jež by nejraději upírali svobodu v místech, jakými jsou Afghánistán, Irák nebo Mali, mluví za sebe,“ uvedl King s odkazem na citát amerického prezidenta Ronalda Reagana z jeho projevu před britským parlamentem z června 1982: „Ptejme se sami sebe – jací lidé vlastně jsme? A odpovězme si – svobodní lidé, lidé svobody hodní a lidé rozhodnutí nejen svobodu si uchovat, ale také pomoci jiným ji získat.“

    King rovněž ocenil pokrok v modernizaci a budování vojenských kapacit pro splnění slibů daných spojencům v NATO. Nákup amerických vrtulníků Bell pro armádu označil za významný krok k dosažení těchto cílů.

    King se v rozlučkovém dopise, který zveřejnila americká ambasáda, dotkl i nedávných násilností ve Washingtonu, kdy příznivci Donalda Trumpa vtrhli do sídla Kongresu. Demokracie je podle jeho pouze tak dobrá, jak dobří jsou její občané. „Navzdory útoku extremistické lůzy se členové Kongresu znovu sešli a dokončili proces potvrzení výsledků našich prezidentských voleb,“ konstatoval.

    Stephen King skončil ve funkci velvyslance k 20. lednu, na kdy připadala inaugurace nového prezidenta USA Joea Bidena. Ambasádu nyní dočasně povede jeho zástupkyně Jennifer Bachusová, dokud prezident nenavrhne a Senát neschválí velvyslance nového.

    Podnikatel a stoupenec republikánské strany King byl v pořadí devátým ambasadorem USA v Česku. Úřadu se ujal v prosinci roku 2017 po právníkovi Andrewovi Schapirovi, se kterým neměl dobré vztahy prezident Miloš Zeman.

    King na rozloučenou uvedl, že se opravdu do České republiky zamiloval. Připomněl, že během jeho úřadování se uskutečnilo několik zásadních setkání amerických a českých představitelů. Zmínil návštěvy ministra zahraničí Mikea Pompea, někdejšího šéfa Sněmovny reprezentantů Paula Ryana, generála Mikea Mattise a ministra energetiky Ricka Perryho v Česku nebo návštěvu premiéra Andreje Babiše v Bílém domě.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media