natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Izrael kývl na příměří s Hamásem výměnou za unesené. Válka nekončí, varuje

    22. listopadu 2023  7:13,  aktualizováno  10:37
    Izraelská vláda v noci schválila dohodu, podle níž Hamás propustí 50 rukojmích – žen a dětí – výměnou za 4 dny příměří. Propuštění každých dalších 10 rukojmí držených teroristy v pásmu Gazy může příměří prodloužit o den. Bez ohledu na dohodu Izrael stále trvá na zničení Hamásu. Kdy začne příměří platit se rozhodne v následujících hodinách.  

    Letoun F-15 izraelských vzdušných sil během úderů proti teroristům Hamásu v pásmu Gazy | foto: @IAFsite

    Izrael má podle dohody zastavit palbu v Gaze na 4 dny a každý den na 6 hodin také zastavit shromažďování zpravodajských informací ze vzduchu.

    Hamás dohodu přivítal. Rukojmí má propouštět postupně, přibližně po 12 či 13 denně. Výměnou by se na svobodu mělo dostat 150 vězněných palestinských žen a nezletilých. Termín začátku příměří bude znám do 24 hodin.

    Hamás má ještě do středečního večera dodat seznam nejméně 10 jmen těch, kteří budou ve čtvrtek propuštěni. V noci, po kontrole dodržování kritérií, Izrael předá zase seznam vězňů, které propustí.

    Mechanismus má být následující. Ve čtvrtek mezi 6:30 a 7:00 izraelské obranné síly podle situace pozastaví bojové operace. Propuštění rukojmí budou převezeni do střediska Červeného kříže a odsud do Izraele. Po přijetí a identifikaci Izrael propustí na oplátku vězněné Palestince.

    Izraelská vláda jednala o návrhu na dočasné příměří zhruba šest hodin od úterního večera.

    Dočasné příměří má také umožnit vjezd stovek kamionů s humanitární pomocí do pásma Gazy. Zejména obavy o životy a zoufalý stav civilistů jsou příčinou rostoucího tlaku na zavedení příměří, kterému Izrael čelí od řady světových zemí.

    „Za současných okolností podporuji rozhodnutí premiéra a vlády zajistit propuštění rukojmích. Je to morální a etická povinnost,“ uvedl izraelský prezident Jicchak Herzog. Doufá, že půjde o významný první krok k návratu všech unesených domů.

    Hamás během říjnového útoku na Izrael unesl 242 lidí. Několik rukojmí s dvojím občanstvím bylo propuštěno a u několika izraelské úřady potvrdily smrt. Izrael od té doby masivně útočí na teroristickou infrastrukturu v pásmu Gazy a čelí útokům od islamistů Hizballáhu z libanonského území.

    Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ovšem i přes dohodu o dočasném příměří varoval, že válka proti Hamásu nekončí. „Izraelská vláda, IDF a bezpečnostní služby budou pokračovat ve válce, aby vrátily domů všechny rukojmí, dokončily likvidaci Hamásu a zajistily, že pro stát Izrael nebude z Gazy hrozit žádná nová hrozba,“ uvedl úřad premiéra.

    Židovský stát se obává, že delší klid zbraní by dal Hamásu šanci k přeskupení sil či možnému dalšímu útoku. Při překvapivém brutálním útoku 7. října teroristé zabili nejméně 1200 lidí.

    Podle izraelských médií dohodu nakonec podpořila drtivá většina z 38 členů kabinetu, proti byli jen ti za krajně pravicovou stranu Židovská síla (Ocma Jehudit). Ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir uvedl, že dočasné příměří je nebezpečný precedens.

    „Mělo by to být jinak. Hamás chtěl tento oddechový čas víc než cokoli jiného. Také se chtěl v prvé řadě zbavit žen a dětí, získat palivo, dosáhnout propuštění teroristů, zastavení operací IDF a dokonce zákazu letů. To vše dostal,“ prohlásil.

    Dohodu o příměří naopak uvítal americký prezident Joe Biden s tím, že zaručuje propuštění rukojmích. Dohoda by podle něj měla vést k propuštění dalších rukojmích s americkým občanstvím, které Hamás drží.

    „Jako prezident nemám vyšší prioritu než zajištění bezpečnosti Američanů držených jako rukojmí po celém světě. A nepřestanu, dokud nebudou všichni propuštěni,“ uvedl.

    Teroristická organizace Hamás v oficiálním prohlášení uvedla, že jednání byla složitá a trvala mnoho dní „Oznamujeme, že jsme dosáhli dočasné dohody o příměří - na 4 dny, s úsilím Kataru a Egypta“.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media