natoaktual.cz

Nad Ostravou burácely stíhačky, na Dny NATO přišlo 140 tisíc lidí

20. září 2014  8:02,  aktualizováno  18:13
Na první den víkendových Dnů NATO v Ostravě přišlo 140 tisíc diváků. Měli možnost vidět kromě nejmodernější armádní techniky a bojových letounů také to nejlepší, co má k dispozici policie, hasiči, záchranná služba nebo celníci. Největším lákadlem byl americký konvertoplán Osprey.  

Letová ukázka slovenského MiG-29 na Dnech NATO v Ostravě | foto: Lubomír Světničkanatoaktual.cz

Letošního čtrnáctého ročníku se účastní 16 zemí. Dny NATO zahájil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Slíbil navýšení rozpočtu na obranu a ocenil výkony i profesionalitu české armády.

Reportáž minutu po minutě

„V pondělí budeme projednávat rozpočet a jsem rád, že mohu oznámit, že příští rok získá obrana 43,5 miliardy korun a další roky budeme tento rozpočet dále zvyšovat v průměru o 2,5 miliardy korun. Ovšem nejde jenom o to posílit výdaje na obranu, jde o to aby byly efektivní, aby měly smysl, aby se měl šanci zapojit i český obranný průmysl a výdaje na obranu posílily zaměstnanost a prosperitu naší země,“ řekl Sobotka.

Akci navštívil i ministr obrany Martin Stropnický, vnitra Milan Chovanec či kultury Daniel Herman. V neděli přijede i prezident Miloš Zeman. Diky příznivému počasí se zopakovala rekordní návštěvnost z roku 2011, podle policie branami letiště prošlo 140 tisíc návštěvníků.

Jedním z největších lákadel byla evropská premiéra amerického konvertoplánu CV-22B Osprey, který kombinuje vlastnosti vrtulníku a letadla. Posádka předvadla oba způsoby vzletu, vertikální i s rozjezdem po dráze.

"Jde o přelomový hybrid vrtulníku a letadla, takzvaný konvertoplán, který představí americké speciální síly,“ řekl Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000, které akci organizuje. Stroj je k vidění jen v sobotu.

Největší akce ve střední Evropě

Na mošnovském letišti prakticky celý víkend poběží nepřetržitý program. V sobotu začal po deváté hodině ranní a končí kolem páté hodiny odpolední. Celá přehlídka skončí v neděli okolo čtvrté hodiny odpoledne.

Během prvního dne přišlo na mošnovské letiště podle údajů policie na 140 tisíc lidí. Tím byl vyrovnán dosavadní denní návštěvní rekord.

V programu je celá řada dynamických letových ukázek, například první prezentace finského letectva v podobě vystoupení stroje F-18 Hornet nebo hned tři ukázky pilotáže strojů F-16 z Nizozemska, Dánska a Řecka.

Nad hlavami diváků už také proletěly stroje stroje Draken, Viggen a Gripen. Lidé tak mohli vidět tři generace švédských nadzvukových letounů pohromadě.

Mezi lákadla patří také ukázky na zemi. Například zteč mechanizované čety nebo zásahy policie proti pašerákům drog či chuligánům v železničním vagónu.

Fotogalerie

Zteč mechanizované čety na Dnech NATO v Ostravě
Letová ukázka bitevníku Mi-24 na Dnech NATO v Ostravě
Ukázka zásahu pořádkové policie proti chuligánům ve vlaku na Dnech NATO v...
Elitní průzkumníci na Dnech NATO v Ostravě

Dny NATO v Ostravě jsou největší akcí svého druhu ve střední Evropě. Akce, na níž je vstup zdarma, má tradičně vysokou návštěvnost. V letech 2011 a 2012 přišlo pokaždé přes 200 tisíc diváků. Loni kvůli špatnému počasí dorazilo nakonec 145 tisíc.

Kvůli akci se v okolí letiště tvoří několikakilometrové kolony. „Lidé v nich mohou v  strávit i dvě hodiny,“ řekl ČTK  operátor speciální policejní telefonní linky monitorující situaci v dopravě Michal Tichý.

"Nejhorší je to ze strany od Ostravy, kde je kolona dlouhá šest až sedm kilometrů," dodal Tichý. Ve směru z Příbora měří kolona asi čtyři kilometry. Nejméně aut jede od Studénky, z té strany je kolona dlouhá asi kilometr.

inc natoaktual.cz
zpět na článek