natoaktual.cz

"Moje srdce bije pro armádu“, poděkuje obrana vojákům a záložákům

26. května 2017  11:12
Tradičně největším vystavovatelem mezinárodního veletrhu obranných a bezpečnostních technologií IDET v Brně je česká armáda. Rozsáhlá expozice je letos koncipována jako symbolické poděkování příslušníkům armády i Aktivních záloh.  

Veletrh obranných a bezpečnostních technologií IDET | foto: Lubomír Světničkanatoaktual.cz

S mottem „Moje srdce bije pro armádu“ chce resort obrany poděkovat profesionálům i záložníkům za jejich významný podíl na zajišťování obrany České republiky.

Rozsáhlá expozice bude umístěna v pavilonu P a na volné ploše K. Vnitřní části expozice bude dominovat modernizovaný vrtulník Mi-171Š vybavený pro speciální operace a doplněný prvky protivzdušné obrany.

SPECIÁL: Veletrh IDET 2017

K vidění budou také trenažery a simulátory, které využívají k výcviku pozemní i vzdušné síly. Návštěvníci si budou moci vyzkoušet trenažery na různé typy letounů i vrtulníků, tanky, bojové vozidlo pěchoty či obrněný transportér. Doplňovat je budou střelnice ručních zbraní a ukázka živé simulace střelby laserem.

Atraktivní jistě bude také kriminalistická expozice Vojenské policie a ukázky pyrotechnických a chemických obleků.

V dynamických ukázkách se představí návštěvníkům letištní a terénní hasičské vozy a motocykly Hradní stráže, polní nemocnice, zdravotnické automobily Landrover a Iveco, vrtulník Mi-24 a simulátor střelby z vozidla Pandur. V náborovém stanu si pak návštěvníci mohou vyzkoušet přijímací fyzické testy do armády.

Ministerstvo obrany připravuje v rámci letošního veletrhu IDET podepsat hned sedm smluv na nákup a modernizaci vojenské techniky v celkové hodnotě zhruba 750 milionů korun.

Novinkou letošního doprovodného programu bude sekce věnovaná válečným veteránům, která představí nově otevřené Komunitní centrum pro válečné veterány při Vojenské nemocnici v Brně a druhý ročník putovní výstavy fotografií „Ten druhý život.

Doprovodný program opět nabídne jedinečnou možnost setkání s medailisty Armádního sportovního centra Dukla a letos navíc také se dvěma příslušníky Vojenské policie, účastníkem nejtěžšího dálkového terénního závodu Rallye Dakar nadporučíkem Lukášem Kvapilem a instruktorkou vojenského plavání a pokořitelkou kanálu La Manche poručicí Nikolou Hájkovou.

Bezprostředně po ukončení veletrhu se v sobotu 3. června 2017 armáda spolu s dalšími složkami integrovaného záchranného systému představí v rámci „Dne bezpečnosti“.

inc natoaktual.cz
zpět na článek