natoaktual.cz

Afghánské jednotky zabily velitele Talibanu v Lógaru

2. června 2008  8:10
Jednotky afghánské armády při rozsáhlé bezpečnostní operaci zabily vysoce postaveného velitele Talibanu v provincii Lógar, kde působí i český rekonstrukční tým. Maulawi Abdul Malik byl podle afghánských úřadů zodpovědný za řadu bombových útoků i za vypálení dvou dívčích škol.  

Zprávu o smrti povstaleckého vůdce v oblasti potvrdilo velitelství mezinárodních sil ISAF.

"Odstranění Malika je nejen důležitý zásah do schopností povstalců útočit na afghánské a mezinárodní bezpečnostní síly, ale vytvoří také bezpečnější prostředí pro místní obyvatele, kteří trpěli akcemi této povstalecké buňky," uvedl mluvčí ISAF generál Carlos Branco.

Skupina kolem Malika byla podle něj spojována s několika pumovými útoky, vypálením dvou dívčích škol nebo vyhrožováním místním lidem, kteří navštěvovali počítačové kurzy a výuku angličtiny.

Právě v provincii Lógar působí na americké základně Shank poblíž správního města Pol-e Alam první český provinční rekonstrukční tým, složený ze 190 vojáků a desítky civilních expertů na zemědělství, stavebnictví nebo hydrologii.

I čeští vojáci se už v oblasti stali terčem útoku povstalců Talibanu. Koncem dubna přišel o život český voják, když terénní vůz, v kterém se vracel se spolubojovníky z akce, najel na nastražený improvizovaný výbušný systém. Při útoku byli další čtyři čeští vojáci zraněni.

V Lógaru jde přitom o historickou misi. Češi mají poprvé na starost obnovu a rozvoj celé provincie. V Lógaru chtějí čeští specialisté nejprve dokončit několik už zahájených amerických rozvojových projektů a poté připravovat vlastní.

Každý provinční rekonstrukční tým tvoří vojáci a civilisté. Týmy jsou součástí Mezinárodních sil pro podporu bezpečnosti v Afghánistánu (ISAF) pod velením NATO.

Týmy se podílejí na obnově infrastruktury země, včetně budování škol, zavlažovacích systémů nebo rozdělování humanitární pomoci. Fungují také jako poradci afghánských představitelů a samospráv, cvičí afghánské vojáky a policisty. - více o české misi v Lógaru čtěte zde

inc natoaktual.cz
zpět na článek