natoaktual.cz

Vojenští lékaři se vrátili z pětidenní mise na Slovensku

7. prosince 2011  22:31
Čeští vojenští zdravotníci se vracejí ze své mise na Slovensku, kam je poslala vláda kvůli tamější protestům slovenských lékařů. Slovensko je již nepotřebuje, s lékaři se dohodlo na požadovaném zvýšení platů.  

Armádní zdravotníci - ilustrační snímek | foto: Lubomír Světničkanatoaktual.cz

Česko na pomoc Slovensku v sobotu vyslalo specialisty v oborech chirurgie, anesteziologie, traumatologie, interna, psychiatrie a urologie. "Čeští lékaři ve slovenských nemocnicích provedli 91 urgentních výkonů," uvedl mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

Tři desítky vojenských lékařů působily pět dní v nemocnicích v Bratislavě, Nitře, Ružomberoku a Žilině. Šlo o případy, kdy byli pacienti buď přímo ohroženi na životě, nebo by bez okamžitého lékařského zásahu skončili s trvalým a nevratným poškozením zdraví.

Anesteziolog Radku Uher ze 7. polní nemocnice pomohl během působení v nemocnici v Nitře zachránit život mladíkovi s rozsáhlými mnohočetnými poraněními po autonehodě. "Šlo o polytrauma, tedy o zranění více než dvou životně důležitých systémů, kdy je pacient bezprostředně ohrožen na životě především díky hrozbě krvácení," popsal události Uher.

Těžce zraněného mladého muže přivezli do fakultní nemocnice v Nitře ve dvě hodiny ráno. Lékaři u něj diagnostikovali tepenné krvácení v oblasti loketní jamky, krvácení do břicha a hrudníku, pacient kromě toho utrpěl zlomeniny stehenní a pažní kosti a měl natrženou slezinu. Zranění byla natolik vážná, že vyžadovala okamžitý lékařský zákrok.

V té době ale na oddělení sloužila teprve svoji druhou službu čerstvá absolventka lékařské fakulty bez potřebné praxe a zkušeností. Se svými zkušenosti z mise v Afghánistánu pomohl právě Uher.

Největší protest lékařů v novodobé historii Slovenska minulý týden omezil provoz řady zdravotnických zařízení, ta fungovala jen v omezeném režimu a poskytovala pouze akutní zdravotní péči. Slovenská vláda se nakonec s odbory dohodla na podobě nových pracovních smluv pro asi 1 200 lékařů, kteří předtím hromadně podali výpovědi. Výpověď na protest proti výši mezd původně dalo přes 2 000 lékařů, část jich pak ale výpověď stáhla.

inc natoaktual.cz
zpět na článek