natoaktual.cz

Voják nadával důstojníkovi, armáda ho posílá z Afghánistánu domů

25. března 2011  17:06
Armáda stáhne z Afghánistánu zpět do České republiky vojáka, který slovně napadl důstojníka své jednotky. Generální štáb vojáka okamžitě postavil mimo službu.  

"Voják (v hodnosti nadrotmistra) verbálně napadl důstojníka, příslušníka stejné jednotky," uvedla Jana Růžičková z generálního štábu.

Šéf Společného operačního centra armády Aleš Opata, který má vojáky v misích na starosti, proto v pátek rozhodl o jeho návratu z mise zpět do Česka.

Vojenská policie navíc vojáka vyšetřuje kvůli podezření, že se svým nevhodným chováním dopustil urážek na adresu civilních pracovníků místní servisní společnosti, která provádí údržbu v prostorech českého kontingentu.

"Na základě konzultace se státním zástupcem zahájila Vojenská policie úkony trestního řízení ve věci podezření z trestného činu urážky mezi vojáky a následně pro podezření z trestného činu hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob," dodala Růžičková.

Podle bývalého náčelníka generálního štábu Jiřího Šedivého je okamžitý návrat vojáka v takovém případě běžný. "Byl to asi souběh několika faktorů. Pokud se něco takového stane, řeší se to běžně okamžitým návratem vojáka z mise domů. Pokud očividně psychicky neunese nasazení a podmínky v misi, je to nejlepší řešení. Jestliže takto reaguje i vůči veliteli, může to představovat nebezpečí pro soudržnost celé jednotky, což může ohrozit i plnění úkolů," konstatoval Šedivý.

inc natoaktual.cz
zpět na článek