natoaktual.cz

Vrbětice ochrání elektronika, hlídači a ploty, vojáci se stáhnou

21. prosince 2015  16:23
Armáda na konci ledna stáhne vojáky ze střežení muničních skladů ve Vrběticích. Areál bude provizorně oplocen a ostrahu zajistí elektronika a pracovníci Vojenských lesů a statků. Rozhodla o tom vláda.  

Elektronické zabezpečení. Ilustrační snímek | foto: Lubomír Světničkanatoaktual.cz

„Se zabezpečením prostřednictvím Vojenských lesů a statků máme dlouholeté zkušenosti, zejména při ostraze vojenských objektů,“ konstatoval po jednání vlády ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Areál ve Vrběticích, kde loni vybuchly dva sklady s vojenským materiálem a municí, už rok střeží na dvě stovky vojáků. Za uplynulé měsíce se na ochraně vnějšího perimetru vystřídaly téměř všechny útvary české armády. Vojáci při střežení využívají průzkumné a pozorovací systémy vozidel Iveco a Pandur, mobilní hlídky mají k dispozici vozidla UAZ a Land Rover. Nasazena je také moderní monitorovací technika Vojenské policie.

Ostrahu skladů by Vojenské lesy a statky měly převzít od února. Vláda o tom rozhodla na základě jednání mezi ministerstvy obrany a vnitra i zástupců dotčených samospráv.

Areál bude nyní zabezpečen kombinovaným způsobem. Bude oplocen provizorním plotem běžně používaným v lesích a elektronický systém doplní ještě hlídači.

Celkové náklady na zabezpečení areálu muničního skladu u Vrbětic budou podle ministerstva obrany asi 31 milionů korun. „Úspora oproti současnému stavu, kdy se v okolí areálu střídají profesionální vojáci, je 113 milionů korun ročně,“ dodal Stropnický.

inc natoaktual.cz
zpět na článek