natoaktual.cz

Vojáci se připravují na Kosovo

20. října 2005  6:56
Ve výcvikovém prostoru Libavá vrcholí rozsáhlé cvičení vojáků, kteří v lednu vystřídají své kolegy v mírové misi KFOR v Kosovu.  

Manévrů pod názvem Grim Campaigner se účastní 1400 vojáků z dělostřelecké brigády a dalších jednotek. Vojáci na Libavé nacvičují operace mnohonárodních sil na udržení míru.

"Jde o přípravu na misi v Kosovu," řekl mluvčí Pozemních sil Zdeněk Kroutil. Příští rok v lednu by měli vojáci vystřídat své kolegy, kteří dosud operují na území Kosova.

V současnosti v Kosovu působí zhruba 500 českých vojáků. Po převzetí velení jedné ze čtyř oblastí mají čeští vojáci v misi KFOR na starost polovinu obyvatelstva celého Kosova. Střední část země je navíc považována za strategickou. - více zde

Kromě dosavadního monitorování situace podél hranice se Srbskem tak čeští vojáci v alianční misi KFOR dohlížejí na práci 1600 vojáků z dalších pěti evropských zemí. - více zde

Česko je první z nových členských zemí NATO, která velí mírovým jednotkám na Balkáně. Misi převzalo na jeden rok po Finsku.

Přineseme další informace...

inc natoaktual.cz
zpět na článek