natoaktual.cz

Vojáci míří do povodněmi postižených míst, budou odklízet škody

7. června 2013  9:57
Další skupiny vojáků na odklízení povodňových škod míří do několika obcí v Čechách. Větší počet nasadí armáda zřejmě o víkendu, podle toho, jak bude opadat voda.  

Vojáci odklízí následky povodní. Ilustrační snímek | foto: Lubomír Světničkanatoaktual.cz

Od čtvrtka pokračuje 16 vojáků ze samostatné záchranné roty 15. ženijní brigády z Rakovníka s technikou a čerpadly v odčerpávání vody a ve vyklízení zatopených domů a budov ve Vojkovicích u Kralup nad Vltavou.

"Dalších 60 vojáků z 25. protiletadlové brigády ze Strakonic bylo od dnešního dne vyčleněno ve prospěch Policie ČR na území hlavního města Prahy," potvrdila Jana Růžičková z generálního štábu.

Do Prahy-Lahoviček pak míří 64 vojáků Hradní stráže, které dal k dispozici prezident Miloš Zeman. Budou tam odstraňovat následky povodní. V sobotu je doplní v této oblasti zhruba 20 vojáků z Posádkového velitelství Praha.

Dalších 300 vojáků je podle Růžičkové připraveno po poklesu vody k okamžitému nasazení v Ústeckém kraji. Měli by se zapojit do odklízecích prací přímo v Ústí nad Labem, Děčíně, Lovosicích, Litoměřicích a Hřensku.

Na žádost hasičů budou vojáci ze 152. ženijního praporu v pátek zajišťovat přepravu humanitární pomoci z Rakovníka do obce Tismice u Českého Brodu. "Provedou také rekognoskaci prostoru v městysi Štěchovice, aby mohly být určeny potřebné prostředky a speciální technika k likvidaci následků povodně," dodala Růžičková.

Armáda je připravena nasadit na odstraňování škod až 2 000 vojáků a těžkou techniku.

inc natoaktual.cz
zpět na článek