natoaktual.cz

Velvyslance v Iráku Klepetka by mohl vystřídat Voznica

27. července 2005  10:36
Novým českým velvyslancem v Iráku by se měl stát bývalý voják a současný velvyslanec v Litvě Petr Voznica. Měl by ve funkci vystřídat dosavadního velvyslance Martina Klepetka.  

"Nebudu to komentovat," řekl Petr Voznica.

Bývalý velitel Sil územní obrany a nynější český velvyslanec v Litvě nyní podle ČTK čeká pouze na souhlas irácké strany. Agentuře to potvrdil důvěryhodný diplomatický zdroj.

Současný velvyslanec Martin Klepetko by měl svou diplomatickou misi v Iráku ukončit 31. července. Jeho nástupce se pak podle ČTK funkce ujme v srpnu nebo v září.

Oficiálním důvodem, proč z Iráku odejde, je podle ministerstva zahraničí "uplynutí času". Jak počátkem července informoval náměstek ministra zahraničí Jan Winkler, Klepetko působí v Iráku už od roku 2003.

Ministerstvo zároveň popřelo spekulace o tom, že Klepetko má být odvolán kvůli tomu, že se na něm projevoval dlouhodobý stres a nezvládal svou funkci. Ministerstvo označilo takové zprávy za nepravdivé.

Česká diplomatická mise v Iráku patří mezi velmi náročné. Úřad v Bagdádu nepřetržitě chrání jedenáct elitních policistů ze zásahové jednotky. Čeští diplomaté v Iráku se totiž už několikrát stali terčem útoků místních ozbrojenců.

Naposledy minulý týden zaútočili neznámí ozbrojenci na vůz českých diplomatů v Bagdádu. Čeští policisté z Útvaru rychlého nasazení palbu opětovali. Střely poničily opancéřování vozu. Nikdo z české posádky v autě nebyl zraněn. - více zde

 

inc natoaktual.cz
zpět na článek