natoaktual.cz

Unikátní výstava ukazuje výstroj vojáků budoucnosti

17. října 2008  11:42
Technologické novinky, nejmodernější elektronické vybavení a materiály, výstroj i výzbroj. To vše představuje unikátní třídenní specializovaná výstava nazvaná Voják budoucnosti, která probíhá na letňanském výstavišti. Je určena nejen vojenským odborníkům, navštívit ji může i laická veřejnost.  
Výstava Future Soldier Czech Republic 2008 se zaměřuje na výsledky výzkumu, nové technologie a materiály, na koncepty a možnosti mezinárodní spolupráce při zavádění integrovaného systému vojáka budoucnosti.

Od čtvrtka se ve dvou pavilonech prezentuje přes 120 firem z více než dvacítky zemí včetně České republiky, přičemž český průmysl zde má největší zastoupení. "Unikátnost výstavy spočívá ve spojení přímého zapojení aliančních armád a států Partnerství pro mír formou jednotlivých výstavních expozic, spolu s komerčními expozicemi daných zemí," řekl generální ředitel výstavy Jan Saidl.

"Žijeme v době, kdy dochází k postupnému a nezbytnému zavádění nových technologií, které jsou všeobecně známé pod pojmem integrovaný komplet vojáka a malé jednotky. Lze předpokládat, že v blízké budoucnosti bude zavedení těchto kompletů zásadní podmínkou pro nasazení malých jednotek ve společných operacích se Severoatlantickou aliancí," uvedl náměstek ministryně obrany pro vyzbrojování Jaroslav Kopřiva.

Součástí výstavy je rovněž mezinárodní konference Urban Peacekeepers zaměřující se na spolupráci obranných sil a policie v řešení krizových situací v konfliktních oblastech.

"Nejvýznamnější odbornou součástí programu však bezesporu zůstává na výstavu navazující zasedání mezinárodní pracovní skupiny expertů NATO," dodal Saidl.

Výstava Future Soldier se nekoná v České republice poprvé, výstava zaměřená na polní výstroj a součásti individuálního vybavení aliančních armád byla v Praze k vidění už v roce 2000. Organizátoři by ji tady rádi přivítali opět již za dva roky. - jak bude vyzbrojen voják budoucnosti, čtěte zde

Vývojem výstroje a výzbroje vojáka 21. století se už několik let zabývá hned několik zemí - Velká Británie, USA, Kanada, Itálie, Německo i Francie. Své plány mají i Austrálie či Izrael. O razantní modernizaci jednotek v duchu nového tisíciletí nahlas hovoří prakticky celá Severoatlantická aliance. - více o programu NATO čtěte zde
pb, inc natoaktual.cz
zpět na článek