natoaktual.cz

Taliban přišel o svou baštu na jihu Afghánistánu

12. prosince 2007  10:55
Afghánské vládní jednotky a vojáci NATO obsadili město Musa Kala, tradiční pevnost povstalců Talibanu. Rebelové drželi město v neklidné jižní provincii Hílmand celých osm měsíců.  

"Musa Kala je svobodné. Naši vojáci jsou nyní ve městě a bazaru. Talibanci prchali všemi směry," oznámil podle agentury AP mluvčí afghánského ministerstva obrany Zahír Azimí.

Další dva dny bude podle něj trvat, než vládní síly zabezpečí celé město a obnoví bezpečnost a služby pro obyvatele. Povstalci podle Azimího většinou před postupujícími jednotkami prchli do sousedících oblastí a do hor.

Zprávy policejních úřadů ze sousední oblasti Sangin totiž hovoří, že při koaličním náletu tam bylo zabito nejméně dvanáct prchajících rebelů.

"Řada se jich ale pravděpodobně ukryla ve městě a my pokračujeme v operaci k vyčištění města," dodal Azimí.

Afghánští vojáci se za brány města dostali už v pondělí, po těžkých čtyřdenních bojích. Rozsáhlou operaci proti Talibanu v oblasti odstartovaly mezinárodní jednotky NATO už minulý týden, když město považované za baštu rebelů obklíčili britští a američtí vojáci. - více zde

Vítězství v Musa Kala má pro obě strany symbolický význam a jeho dobytí znamená podle expertů velký úspěch pro afghánskou vládu a západní spojence.

Město drželi ve své moci ozbrojenci Talibanu celých osm měsíců. Během této doby se podle afghánských úřadů město stalo hlavním místem pro zpracování opia a výrobu heroinu, jehož prodejem Taliban financuje své aktivity.

Podle agentury AP většina ozbrojenců Talibanu opustila město v náklaďácích a na motorkách už v pondělí, kdy se do centra dostali afghánští vojáci. Při bojích ve městě nicméně zemřelo nejméně dvacet povstalců.

Mluvčí Talibanu Júsuf Ahmadi agenturám sdělil, že bojovníci "opustili město ze strategických důvodů a aby se vyhnuli civilním obětem."

inc natoaktual.cz
zpět na článek