natoaktual.cz

Štefka: Armáda může chránit český tým v Afghánistánu

3. února 2006  8:41
Pokud Česká republika vyšle příští rok do Afghánistánu vlastní samostatný rekonstrukční tým, armáda je schopná zajistit jeho bezpečnost. Pro natoaktual.cz to uvedl náčelník generálního štábu Pavel Štefka.  

Ministerstvo zahraničí uvažuje o možnosti, že Česko vyšle do Afghánistánu vlastní samostatný provinční rekonstrukční tým, který se bude podílet na obnově země. Podle náměstka ministra zahraničí Tomáše Pojara se v současnosti jedná o tom, kde by mohli Češi působit. - více zde

"O této možnosti samozřejmě vím, už jsme o ní jednali. Vlastní rekonstrukční tým ale není jednoduché postavit," řekl pro natoaktual.cz náčelník generálního štábu Pavel Štefka.

Armáda podle něj dokáže ochranu rekonstrukčního týmu zajistit. Pokud k takové misi dojde, bude to ale podle Štefky nejdříve v roce 2007.

"Naši vojáci jsou v mnoha zahraničních misích a tento rok budeme ještě počty vojáků navyšovat," konstatoval Štefka. V misích na Balkáně, Iráku a Afghánistánu tak letos a na přelomu roku 2007 bude přes 800 českých vojáků. "To je hodně, protože musíme mít i více lidí připravených na jejich vystřídání," řekl Štefka.

Jak dodal, koncem letošního roku ale bude mít armáda připravenou celou mechanizovanou brigádu s mnoha druhy vojsk pro různé situace, včetně zahraničních operací.

Provinční rekonstrukční týmy (PRT)

Provinční rekonstrukční tým tvoří přibližně 200 vojáků i civilistů.

Hlavním úkolem je pomoc v
daných oblastech s obnovou země a zajištění bezpečnosti včetně ochrany humanitárních pracovníků.

Mezi hlavní úkoly každého rekonstrukčního týmu patří podpora afghánské přechodné vlády při zabezpečování stabilnějšího a bezpečnějšího prostředí v konkrétní oblasti, pomoc při rozšiřování vlivu přechodné vlády, demonstrace závazku mezinárodního společenství podílet se na procesu normalizace v Afghánistánu, monitorování a hodnocení místní a oblastní bezpečnostní situace.

V Afghánistánu nyní pod velením NATO operuje 43 českých průzkumníků spolu s dánskými vojáky ve Fayzabádu na severovýchodě země v takzvaném rekonstrukčním týmu pod velením Německa. - více zde

Dalších 17 českých vojenských expertů pak rovněž v alianční misi ISAF působí na kábulském letišti v meteorologické a pyrotechnické jednotce. Ministerstvo obrany plánuje, že letos počet vojáků zdvojnásobí. - více zde

Jak velký by případně byl samostatný český tým, v němž by mohli vedle vojáků střežících bezpečnost skupiny působit například i civilní odborníci na opravu silnic, škol či elektrické sítě, se zatím neví.

Podle Štefky je otázkou, zda by vlastní rekonstrukční tým neměl problémy se zásobováním. "Nemáme strategickou přepravu a jiným způsobem zásobování do Afghánistánu řešit v současnosti nelze," uvedl Štefka.

Český tým včetně vojenské ochrany by tak mohla zásobovat jiná země, v úvahu připadá například Německo, které z Uzbekistánu zásobuje jednotky prakticky po celém severu Afghánistánu. Podle Štefky je možné, že by v rekonstrukčnímu týmu spolupracovali i další země. "Hodně spolupracujeme se Slováky," nastínil.

inc natoaktual.cz
zpět na článek