natoaktual.cz

Síly rychlé reakce NATO posílili další Češi

13. ledna 2006  13:10
Další čeští vojáci se připojili k Silám rychlé reakce NATO. Pod britským velením bude působit osmnáct specialistů z jednotky CIMIC.  

Armáda vysílá do šesté rotace Sil rychlé reakce NATO (NRF - NATO Response Force) osmnáct vojáků z jednotky CIMIC (Civil-Military Cooperation).

Jednotka je určená k vojensko-civilní spolupráci a absolvovala řadu odborných a stmelovacích cvičení v České republice i v zahraničí.

Jejím hlavním úkolem je dohlížet na civilní části mírových dohod a vytvářet podmínky pro normální fungování orgánů samosprávy v jednotlivých prostorech dané operace, do které může být v případě potřeby nasazena.

"S působením jednotek CIMIC máme zkušenosti třeba z misí v poválečné Bosně a Kosovu," uvedl zástupce náčelníka generálního štábu Emil Pupiš na internetových stránkách ministerstva obrany.

Plných operačních schopností dosáhla jednotka 10. ledna a v rámci Sil rychlé reakce NATO je podřízena aliančnímu velení. Pro vojáky platí půlroční nepřetržitá pohotovost, během které můžou být nasazeni kdekoliv na světě.

Armáda měla dosud v silách rychlé reakce 31 chemiků z Liberce a čtyři experty ze vzdušných sil, kteří do konce roku působili v aliančním centru vzdušných operací NATO. - více zde

Ve čtvrtek vojáci z 31. brigády chemické ochrany v čele s velitelem Milošem Kaltenbrunnerem obdrželi při slavnostním nástupu v Lipníku nad Bečvou z rukou generála Pupiše čestné pamětní odznaky NATO Response Force.

Čeští vojáci předtím naposledy působili v takzvané třetí rotaci NRF, když multinárodní prapor chemické, biologické a radiační ochrany sestavili a půl roku mu i veleli. Od jeho vzniku v prosinci 2003 tvořili čeští specialisté víc než polovinu jednotky. - více zde

V pořadí čtvrté rotace se čeští vojáci neúčastnili a připravovali se na pátou rotaci pod velením Španělska, které nyní střídá Velká Británie.

Síly rychlé reakce NATO (NATO Response Force – NRF) jsou speciální mnohonárodní jednotky, které mají v případě potřeby zasáhnout okamžitě prakticky kdekoliv. Na vzniku speciálních sil se dohodly členské země NATO během summitu v Praze v listopadu 2002. - více zde

inc natoaktual.cz
zpět na článek