natoaktual.cz

Schůzka generálů bude o zahraničních misích

13. listopadu 2007  9:22
V bruselském sídle Severoatlantické aliance začíná dvoudenní zasedání Vojenského výboru NATO. Hlavními tématy schůzky generálů z členských zemí budou zahraniční mise. Česko na zasedání oznámí svůj plán, zřídit příští rok vlastní rekonstrukční tým v Afghánistánu.  

Hlavními body programu jednání budou zahraniční operace NATO, rozvoj vojenských schopností Severoatlantické aliance a Evropské unie a vývoj v oblasti výcviku aliančních sil.

Za Českou republiku se zasedání účastní náčelník generálního štábu Vlastimil Picek. V Bruselu odhalí spojencům plán České republiky na zřízení vlastního provinčního rekonstrukčního týmu v provincii Lógar v Aghánistánu.

Česko plánuje, že příští rok v březnu vytvoří v této provincii jižně od hlavního města Kábulu vlastní rekonstrukční tým. Součástí týmu, který se podílí na obnově země, by mělo být asi 180 vojáků a civilních odborníků.

Armáda kvůli tomu plánuje, že stáhne 80 českých vojáků z provincie Badakšán na severovýchodě Afghánistánu, kde čeští vojáci spolu s Dány a vojáky německého Bundeswehru chrání tamější rekonstrukční tým.

Kromě aktuální situace v zahraničních misích se budou generálové sejdou i se zástupci Ruska a  Ukrajiny.

Ve středu pak na nejvyšší vojenské představitele Aliance čeká volba nového předsedy Vojenského výboru. Mandát současného šéfa kanadského generála Raye Henaulta vyprší příští rok v červnu. Kandidáty na post jsou italský admirál Giampaolo di Paola, polský generál Franciszek Gagor a Felix Sanz Roldan ze Španělska.

Vojenský výbor NATO je nejvyšší vojenský orgán Aliance, který sídlí v Bruselu a který se zpravidla třikrát ročně schází na úrovni náčelníků generálních štábů NATO. Ve výboru není zastoupen Islandu, který nemá armádu, a Francie, která v 60. letech minulého století vystoupila z vojenského velení Aliance s cílem posílit svou vojenskou nezávislost na USA. 

Výbor předkládá návrhy a doporučení nejvyššímu orgánu Aliance, Severoatlantické radě, a převádí do vojenské praxe politická rozhodnutí rady.

inc natoaktual.cz
zpět na článek