natoaktual.cz

Při havárii vrtulníku zahynulo 17 vojáků

17. srpna 2005  11:59
Vrtulník s vojáky mírových sil NATO se v úterý dopoledne zřítil v poušti na západě Afghánistánu. Při nehodě přišlo o život 17 španělských vojáků.  

Další helikoptéra musela nouzově přistát, zraněno bylo dalších pět lidí. Jde o největší ztrátu životů vojáků NATO v Afghánistánu najednou.

Podle oficiálního vyjádření aliančních sil ISAF v Afghánistánu je příčina nehody zatím neznámá a vyšetřuje se. Nicméně se objevují protichůdná tvrzení o tom, co nehodu zavinilo.

Podle mluvčího ISAF šlo nejspíše o "mechanickou závadu", ale španělská vláda nevyloučila nepřátelský útok. Zprávu o tom, že vrtulníky letěly příliš blízko u sebe a zavadily o sebe vrtulemi, španělské ministerstvo obrany popřelo.

Podle španělského ministerstva obrany spolu letěly na cvičení dvě helikoptéry typu Cougar AS532. Jedna helikoptéra se zřítila a všech 17 vojáků na palubě zemřelo. Pilot druhé helikoptéry se domníval, že jde o nepřátelský útok a nouzově přistál, přičemž se zranilo pět vojáků, uvedla CNN. Dalších 12 vojáků vyvázlo bez zranění.

Jedná se o první Španělské vojáky, kteří přišli v Afghánistánu o život. Španělsko má v současné době v misi ISAF zhruba 800 vojáků. NATO nyní navyšuje počet vojáků v operaci ISAF až na zhruba 11 tisíc kvůli zajištění bezpečnosti před nadcházejícími volbami plánovanými na 18. září.

Jde o druhou nehodu španělských vojáků nasazených v Afghánistánu, ale první přímo při výkonu mise. V květnu 2003 totiž zemřelo při návratu z Afghánistánu 62 španělských vojáků při nehodě jejich ruského letounu v Turecku.

 

Jednotky ISAF v Afghánistánu.

pz natoaktual.cz
zpět na článek