natoaktual.cz

Psího hrdinu vyznamenal ministr obojkem a kostí

7. ledna 2014  14:36
Před rokem byl těžce zraněn při raketovém útoku povstalců na základnu v Afghánistánu. Uzdravil se. Čtyřletého německého ovčáka Athose teď vyznamenal ministr obrany Vlastimil Picek. Pamětním koženým obojkem a velkou buvolí kostí.  

Pes Athos se svým psovodem Rostislavem Bartončíkem | foto: Armáda ČR

"Pes je nejlepší přítel člověka a nenahraditelný pomocník vojáka, kterého v některých případech nemohou nahradit ani nejmodernější technologie," řekl ministr obrany Vlastimil Picek při úterním ceremoniálu v Centru vojenské kynologie v Chotyni.

Ministr ocenil německého ovčáka Athose za jeho nelehkou službu v Afghánistánu, při které utrpěl vážné zranění. Tehdy tříletý pes sloužil jako specialista na vyhledávání výbušnin.

Přesně 30. září 2012 vystřelili povstalci Talibanu na českou základnu v Lógaru dvě rakety. Jedna z nich dopadla přímo do kotce k Athosovi.

"Byl to jen krátký okamžik, kdy nebyl vedle mne," vzpomněl psovod Rostislav Bartončík. V čase oběda byl vyhlášen raketový poplach, všichni se ukryli. Po výbuchu jedné z raket se šel hned podívat na svého psa. 

Těžce krvácel, v těle měl střepiny a vůbec nereagoval. Život si zachránil zřejmě instinktem. Na výbuchy a střelbu byl zvyklý a věděl, že má zalehnout. Po výbuchu se stačil ještě odplazit několik metrů pryč. Zraněné zvíře američtí kolegové okamžitě převezli k prvotnímu ošetření.

Ještě v Lógaru dostal transfúzi krve od jiného psa. Pak byl převezen na velkou základnu do Bagrámu. Na tamější veterinární klinice dostal i pověstnou "deku hrdinů", která měla udržet tělesnou teplotu. Obvykle je vyhrazena jen americkým vojákům. Američané ale dokonce služebním psům dávají hodnosti.

Byl na ní nápis v angličtině: "Jsi náš hrdina, děkujeme! Deka znamená statut amerického válečného veterána a zajišťuje i při lékařské péči nejvyšší úctu k bojovníkovi.

Veterináři v Bagrámu nemohli zraněnému Athosovi poskytnou potřebnou péči a proto psa i psovoda transportovali leteckým speciálem se zraněnými vojáky na americkou základnu v německém Ramsteinu. 

Tam prodělal několik operací a jeho stav se rychle lepšil. Po třech týdnech se mohl vrátit do Česka, kde prošel rekonvalescencí v Ústřední veterinárním ústavu české armády v Hlučíně.Nedávno se Athos vrátil k výcviku a mohl by se vrátit i do služby a to přesto, že mu jedna střepina zůstala v těle navždy. 

Podle ministra Picka je příběh služebního psa Athose příkladem nejen oddanosti, soudržnosti a lidské solidarity. "Desátník Bartončík a Athos mají za sebou mnoho. Společně se v Chotyni připravovali na misi a následně plnili úkoly v Afghánistánu, společně absolvovali i jeho dlouhou cestu za uzdravením," poznamenal Picek.

 Athose vyznamenal koženým obojkem s oceňujícím textem a podpisem a také plaketu s velkou buvolí kostí. 

inc natoaktual.cz
zpět na článek