natoaktual.cz

Obnova Afghánistánu může trvat desítky let, tvrdí odbornice

14. února 2008  11:11
První část českého rekonstrukčního týmu už odletěla do Afghánistánu. Vojáci a civilní experti budou mít na starost obnovu celé provincie Lógar. Jak chce Česká republika v této své historické misi Afghánistánu pomoci? Koordinátorka projektů Ester Lauferová z ministerstva zahraničí odpovídala v on-line rozhovoru.  

OTÁZKY A ODPOVĚDI ZDE

V Lógaru půjde o první misi takového typu v historii České republiky. Součástí rekonstrukčního týmu by totiž mělo být asi 200 vojáků a civilních odborníků, kteří se budou podílet na obnově země.

"Celá rekonstrukce Afghanistánu může trvat i desítky let, je otázkou, jak dlouho bude zapotřebí rozsáhlé zahraniční asistence. Český rekonstrukční tým plánuje předběžně svou činnost na 3 až 5 let," uvedla v rozhovoru Ester Lauferová z ministerstva zahraničí.

Na rekonstrukci se podle ní budou podílet i afghánské firmy a místní lidé. Kromě toho se počítá s tím, že se do obnovy provincie v budoucnu zapojí i české společnosti.

"Infrastruktura v provincii Lógar je v současnosti velmi špatná a bude zapotřebí její rekonstrukce tak, aby v budoucnosti měly české či zahraniční firmy větší možnosti zapojení. Dá se očekávat, že působení PRT zviditelní Českou republiku a otevře nové možnosti v oblasti podnikání," konstatovala Lauferová.

Jednotka bude v Afghánistánu kompletní v březnu. Působit bude na americké základně Shank poblíž města Pol-e´Alam, zhruba šedesát kilometrů jihozápadně od Kábulu.

Každý provinční rekonstrukční tým tvoří vojáci a civilisté. Provinční rekonstrukční týmy jsou součástí Mezinárodních sil pro podporu bezpečnosti v Afghánistánu (ISAF) pod velením NATO.

Týmy se podílejí na obnově infrastruktury země, včetně budování škol, zavlažovacích systémů nebo rozdělování humanitární pomoci. Fungují také jako poradci afghánských představitelů a samospráv, cvičí afghánské vojáky a policisty.

Náklady na provoz vlastního rekonstrukčního týmu mají podle odhadu ministerstva obrany činit 650 milionů korun. Experti pak letos v rozvojových programech plánují utratit na 80 milionů korun.

Za české peníze by tak měla být dokončena zdravotnická zařízení, školy, vzdělávací programy. Pomoc má přijít i zemědělcům.

 

inc natoaktual.cz
zpět na článek