natoaktual.cz

Německo chce vyslat do boje s piráty až 1400 vojáků

10. prosince 2008  15:04
Německá vláda chce do boje proti somálským pirátům vyslat až 1 400 vojáků a jednu válečnou loď. V rámci protipirátské mise Evropské unie by se do operací měla zapojit fregata Karlsruhe.  
Německo v rámci historické námořní mise Evropské unie vyšle do Adenského zálivu maximálně 1 400 vojáků a jednu válečnou loď, informovala vláda.

Německo se tak připojí k dalším jednotkám, které by měly od půlky prosince začít chránit civilní plavidla v oblasti před nájezdy somálských pirátských gangů.

Dolní komora německého parlamentu by měla o vládním návrhu hlasovat nejpozději 19. prosince. Německá fregata Karlsruhe, která v oblasti operuje pod vlajkou NATO už od konce října, by se pak měla okamžitě připojit k válečným lodím unijní mise.

Posádka německé fregaty už zkušenosti s piráty má. V listopadu odrazila útok pirátů na britský tanker Trafalgar.

NATO má v oblasti Adenského zálivu čtyři válečné lodě. Plavidla doprovázejí civilní lodě se zásobami potravin pro africké země. Operace s názvem Allied Provider by měla skončit v polovině prosince, kdy se hlídkování v oblasti ujme Evropská unie

Počet útoků pirátů u pobřeží Somálska a Jemenu na civilní plavidla už letos přesáhl stovku. Somálští piráti v současnosti zadržují v zajetí téměř dvě desítky lodí se zhruba 300 členy posádek.

Mezi nimi je i jejich dosud největší kořist, kterou získali v listopadu. Tehdy unesli saúdskoarabský ropný tanker Sirius Star s nákladem ropy za více než 100 milionů dolarů a s 25člennou posádkou. - čtěte Somálští piráti se zmocnili obřího tankeru s ropou za sto milionů dolarů

Evropská unie v pondělí definitivně schválila první námořní vojenskou operaci ve své historii, jejímž cílem je bránit útokům pirátů na obchodní i soukromé lodě u somálských břehů. - více o misi Evropské unie čtěte zde

inc natoaktual.cz
zpět na článek