natoaktual.cz

Nečas chce nový tendr na dodávky stíhaček

15. listopadu 2010  17:27
Jakmile v roce 2015 skončí pronájem letounů Jas-39 Gripen, měla by Česká republika podle premiéra Petra Nečase vypsat na dodávky stíhaček nový tedr.  

"Musí být vypsáno nové výběrové řízení, které bude otevřené, do kterého se mohou přihlásit zadavatelé z více zemí. Nedovedu si představit, že by se jenom tak prodloužila existence letounů gripen v českém letectvu," řekl Nečas v rozhovoru v České televizi.

Dodavatel gripenů, britsko-švédské konsorcium BAE Systems/Saab se podle něj bude moci výběrového řízení zúčastnit, ale jen když Británie a Švédsko poskytnou Česku veškeré informace, které mají z vyšetřování možné korupce při pořízení gripenů pro české letectvo.

Nečas uvedl, že je důležité nejprve objasnit, zda pořízení gripenů neprovázela korupce. "Očekávám součinnost všech úřadů ze Švédska a Velké Británie. Očekávám, že poskytnou všechny detailní informace, které k této kauze mají, včetně britského protikorupčního úřadu. Nedovedu si představit, že pokud by je neposkytly, že bychom dále mohli uvažovat o spolupráci s firmami jako je Saab nebo British Aerospace," konstatoval Nečas.

Česká republika si před lety pronajala od Švédska celkem 14 letounů Jas-39 Gripen za 20 miliard korun. Původně přitom vláda tehdejšího premiéra MIloše Zemana v roce 2002 schválila nákup stíhaček gripen za 60 miliard. Návrh však neprošel parlamentem.

S informacemi o údajném podplácení při uzavírání smlouvy na nákup stíhaček přišla v únoru 2007 švédská televize. Podezření podle švédské televize padlo na rakouského obchodníka Alfonse Mensdorffa-Pouillyho, který působil v Česku jako poradce společnosti BAE Systems. Britská policie jej kvůli korupci stíhala, společnost BAE Systems se ale dohodla s americkými a britskými úřady na pokutách výměnou za to, že vyšetřování údajné korupce skončí.

inc natoaktual.cz
zpět na článek