natoaktual.cz

NATO střeží fotbalový šampionát

18. června 2004  12:46
NATO pomáhá střežit bezpečnost během mistrovství Evropy ve fotbale. Prostor nad Portugalskem kvůli obavám z útoku teroristů až do konce šampionátu nepřetržitě monitorují speciální průzkumné letouny včasné výstrahy AWACS.  

O ochranu před možnými teroristickými útoky během fotbalového mistrovství požádalo Portugalsko své spojence v NATO v květnu.

Jak oznámil vrchní velitel sil NATO v Evropě James Jones prostřednictvím tiskové služby v bruselském sídle aliance, "speciální průzkumná letadla systému AWACS budou oblast monitorovat až do skončení šampionátu 4. července".

Stroje AWACS jsou upravená letadla Boeing 707, vybavená radary a rádiovými stanicemi, které umožňují sledovat cíle ve vzduchu a navádět na ně prostředky protivzdušné obrany, řídit letecké souboje i odposlouchávat nepřátelské spoje.

Vyznačují se zejména kruhovou radarovou anténou na hřbetě. V disku je i radarový systém, jenž umožňuje obsáhnout prostor od zemského povrchu po stratosféru.

Radar má dosah přes 322 kilometrů pro nízko letící cíle a větší pro objekty ve vyšších výškách. Může detekovat a identifikovat jakýkoli přátelský nebo nepřátelský letoun. Informace předává letadlům i pozemním střediskům. Domovskou základnou flotily letounů je německý Geilenkirchen.

Naposledy aliance letouny použila na ochranu svatby španělského korunního prince v Madridu. Letouny AWACS střežily například i zasedání NATO v Praze. Po teroristických útocích na New York a Washington aliance vyslala sedmnáct strojů AWACS do USA, aby tam nahradily americké, které byly nasazeny při vojenské operaci v Afghánistánu.

S nasazením průzkumných strojů včasné výstrahy počítá NATO i při olympiádě v Řecku.

 

inc natoaktual.cz
zpět na článek