natoaktual.cz

NATO: Rusko vypovězením smlouvy zklamalo

13. prosince 2007  6:34
Severoatlantická aliance lituje, že Rusko pozastavilo platnost klíčové bezpečnostní smlouvy o konvenčních silách v Evropě (CFE). Členské země přikládají této dohodě zásadní význam, a budou proto podmínky nadále dodržovat.  

"Spojenci NATO hluboce litují, že Rusko jednostranně pozastavilo platnost smlouvy CFE," uvádí se v oficiálním prohlášení aliance.

NATO v prohlášení dále konstatuje, že plnění smlouvy CFE přikládá nejvyšší prioritu a dohodu považuje za "strategický základní kámen euroatlantické bezpečnosti".

Aliance proto bude podmínky smlouvy o konvenčních silách v Evropě nadále dodržovat a bude se snažit Rusko přesvědčit o "přehodnocení rozhodnutí".

Členské státy NATO tak ještě tento týden přesně podle plánu předloží všem signatářským zemím pravidelné informace o vojenských jednotkách a technice.

Smlouva o konvenčních ozbrojených silách v Evropě zároveň určuje kvóty, kolik zbraní může každá země mít. Informace, které si státy mezi sebu předávají, ověřují inspektoři přímo u vojenských jednotek nebo během cvičení a pozorovacích letů.

Rusko přestalo dodržovat Smlouvu o konvenčních ozbrojených silách v Evropě v úterý 12. prosince. Od smlouvy odstupuje s konečnou a definitivní platností, je to ale prý dočasný krok. Opětovné dodržování smlouvy podle Moskvy závisí na západních partnerech. - více zde

Moskva tvrdí, že vypovězením smlouvy jen reaguje na hrozby ze strany Spojených států a NATO v souvislosti s "výjimečnými okolnostmi, které se dotýkají bezpečnosti Ruské federace".

Smlouva o konvenčních silách v Evropě (CFE) byla podepsána v roce 1990 původně jako základní smlouva pro rovnováhu sil mezi tehdejší Varšavskou smlouvou a Severoatlantickou aliancí.

Po rozpadu východního bloku a vstupu části jeho někdejších členů do aliance se situace změnila a v roce 1999 byla v Istanbulu vypracována upravená verze.

Zatímco Rusko pozměněnou verzi CFE ratifikovalo, USA a další členské země NATO to odmítly udělat, dokud Moskva nesplní svůj závazek a nestáhne vojska z Moldávie a Gruzie. Moskva to odmítá s tím, že jde o mírové jednotky.

Smlouva podle ruského prezidenta Vladimira Putina prý dostatečně nechrání zájmy vojenské bezpečnosti Ruska. Právo rozhodnout o tom, že se Moskva bude CFE opět řídit, dává nový zákon ruskému prezidentovi.

Vypovězením smlouvy pohrozil Putin už letos v dubnu v souvislosti s americkým plánem na vybudování základen protiraketového systému v Česku a Polsku.

inc natoaktual.cz
zpět na článek