natoaktual.cz

NATO a Rusko chtějí více spolupracovat

13. června 2005  13:18
Severoatlantická aliance a Rusko se dohodly na posílení operační kompatibility svých jednotek. Na schůzce Rady NATO - Rusko v Bruselu minulý týden ministři obrany zemí NATO a Ruska stanovili plán tohoto přibližování, které umožní snazší přípravu vojenských jednotek NATO a Ruska pro společné operace.  

Ministři také ocenili dokončení první fáze spolupráce v rámci iniciativy o vzdušném prostoru (Cooperative Airspace Initiative), která jakmile bude plně uplatněna, umožní vzájemnou výměnu dat mezi NATO a Ruskem o civilní a vojenské letecké dopravě.

"Chtěl bych zdůraznit, že tyto dokumenty nejsou důležité jen samy o sobě, ale slouží také jako koncepční základ vztahu mezi Ruskem a NATO," řekl po schůzce ruský ministr obrany Sergej Ivanov.

Ministr Ivanov také oznámil, že příští rok se realizuje až 45 společných cvičení a opatření s cílem zlepšit možnosti operační spolupráce mezi vojáky NATO a Ruska a pomoci také k harmonizaci komunikačních a informačních nástrojů.

Společná Rada NATO - Rusko byla ustanovena v roce 2002 jako hlavní fórum pro posilování vztahů NATO - Rusko, v jejímž rámci všech 26 členských zemí a Rusko identifikují a rozvíjí příležitosti pro vzájemnou spolupráci.

pet natoaktual.cz
zpět na článek