natoaktual.cz

Na boj tváří v tvář zapomeňte, vzkázala ženám britská armáda

29. listopadu 2010  17:41
Britské ministerstvo obrany po osmi letech znovu přezkoumalo omezení, které ženám odepírá možnost účastnit se přímých bojových akcí, například v přepadových či úderných komandech speciálních sil. A verdikt zní: "Tváří v tvář s nepřítelem bojovat nebudete".  
Boj z blízka - "žena proti muži" - bude ženám v britské armádě nadále zapovězen, rozhodlo ministerstvo. To po osmi letech ministerstvo přezkoumalo omezení, které ženy v uniformách striktně vyřazuje z přímých bojových akcí, kdy se byť jen předpokládá, že se vojáci střetnou s nepřítelem doslova tváří v tvář.

"Ženy mají zásadní význam pro operační schopnosti britských ozbrojených sil. Neexistují ale důkazy, že by změna současné politiky byla nějak zásadně prospěšná nebo bez rizika. Proto byl schválen preventivní přístup a zachován dosavadní postoj," uvedl šéf personální sekce britského ministerstva obrany Andrew Robathan.

Americký milník
Americké námořnictvo po 110 letech umožní ženám službu v ponorkách

Zvláštní studie, kterou nechalo ministerstvo zpracovat, se opírá o zkušenosti britských velitelů i řadových vojáků - mužů i žen - z válečných operací v Iráku a Afghánistánu. Ministerstvo posuzovalo také zkušenosti z jiných armád, v jejichž službách se ženy naopak do přímých akcí zapojily a v boji zabíjely.

Přesvědčivé výzkumy chybí
Studie konstatuje, že ženy v britské armádě dnes hrají důležitou roli doslova v první linii vojenských operací. Řídí na klíčových postech například logistiku, působí v dělostřelectvu, ovládají špičkovou vojenskou techniku. Nemohou ale sloužit u pěchoty nebo v malých úderných týmech.

Podle ministerstva sice není pochyb o tom, že by některé ženy přísná kritéria pro zařazení k takovým jednotkám splnily po fyzické i psychické stránce. Klíčovou a nezodpovězenou otázkou však prý nadále zůstává, jak by takové smíšené jednotky fungovaly. Neexistují prý totiž výzkumy, které by jasně popsaly chování a bojové schopnosti například čtyřčlenného komanda složeného ze tří mužů a jedné ženy.

Britská armáda proto nakonec nebude "riskovat" a ženy do přímých bojů posílat nebude. Zatím. Další přezkoumání omezení plánuje ministerstvo opět za osm let, jak mu to ukládá směrnice pro rovné příležitosti Evropské komise.

inc natoaktual.cz
zpět na článek