natoaktual.cz

Letecké manévry prověří předsunuté návodčí

27. dubna 2007  15:43
Nad Českem pokračují rozsáhlé letecké manévry pod názvem Flying Rhino - Létající nosorožec. Za týden mají piloti na kontě už tři stovky cvičných misí a celkem 230 hodin ve vzduchu. Manévry ale prověří hlavně letecké návodčí, kteří navádějí letouny na cíle ke zničení.  
FOTOGALERIE

"Jsem spokojený. Přeje nám i počasí," řekl zástupce velitel letecké základny v Náměšti nad Oslavou Josef Pospíšil. V případě nepříznivých povětrnostních podmínek mají organizátoři pro piloty náhradní program včetně vzdušných soubojů.

Od pondělka mohou nad územím pěti českých krajů sledovat české letouny L-159 a vrtulníky Mi-24/35 a Mi-17/171Š, britské stroje Tornado GR-4, Hawk nebo Lynx a podzvukové letouny L-39 slovenských vzdušných sil.

"Navádění na cíle jsme nacvičovali ve Francii, Češi mají britskou školu. Jde o sladění," řekl k průběhu cvičení zástupce velitele slovenské letky Peter Labudík.

Rozsáhlé manévry, které začaly nad územím Česka v pondělí, budou pokračovat až do 4. května. Po týdnu létání teď čeká všech 900 účastníků z Česka, Dánska, Slovenska a Velké Británie čtyřdenní odpočinek.

Cvičení Flying Rhino, které česká armáda pořádá už popáté, patří mezi největší události pro české vzdušné síly. Je zaměřeno na koordinaci pozemních a vzdušných sil a na spolupráci mezi piloty a leteckými návodčími.

Jednotka leteckých návodčích (FAC - Forward Air Control) vznikla teprve před několika lety a patří mezi ty elitní. Tváře, totožnost i počet návodčích česká armáda přísně tají. Členové jednotky získali prestižní výcvik ve Velké Británii.

Při skutečném bojovém nasazení návodčí rozhodují o tom, zda letecká munice dopadne přesně na zaměřený cíl. Jejich úkolem je tak nepozorovaně proniknout často i hluboko do týlu nepřítele, najít cíl a zaměřit ho. Podobně jako agenti často používají civilní převlek, musí se umět orientovat v neznámé zemi i splynout s tamějšími lidmi.

Podrobnosti cvičných misích armáda zatím tají. Mluvčí cvičení Sabina Introvičová pouze potvrdila, že jako cíle armáda během cvičení používá nafukovací makety vojenské techniky.

Obyvatelé v okolí letiště v Náměšti po víkendu musí opět počítat se zvýšením hlukové zátěže. Během pěti dnů se také počítá s nočními misemi mezi 20. a 23. hodinou.

Armáda zatím řešila jedinou stížnost na nadměrný hluk při létání. "Stěžovali si majitelé farmy norků na Blanensku. Velice plachá zvířata se právě rozmnožují a jsou náchylná na hluk. Piloti se mají tomuto prostoru vyhýbat," konstatovala mluvčí cvičení Sabina Introvičová.

inc natoaktual.cz
zpět na článek