natoaktual.cz

Kühnl ve Švédsku navštíví české piloty

10. března 2005  12:28
Ministr obrany Karel Kühnl se během své dvoudenní návštěvy Švédska setká s českými piloty, kteří na tamější základně Satenäs dokončují výcvik na nových stíhačkách Jas-39 Gripen. Domů by se měli vrátit v dubnu a rovnou s novými letouny.  

Krátce před poledne zahájil ministr obrany Karel Kühnl oficiální návštěvu Švédského království.

Během dneška by měl jednat s vrchním velitelem švédské armády Hakanem Syrénem a se členy parlamentního výboru pro obranu.

Jak potvrdil Jan Pejšek z tiskové služby ministerstva obrany, tématem jednání ministra ve Švédsku  bude spolupráce v oblasti vzdušných sil, otázky společné bezpečnostní politiky Evropské unie, reforma ozbrojených sil obou států a účast v mezinárodních operacích.

Podle mluvčího ministra Andreje Čírtka by se pak v pátek měl na základně Satenäs sejít s českými piloty, kteří se ve Švédsku přeškolují na nové stíhačky Jas-39 Gripen. Na základně bude ministr jednat se švédskou ministryní obrany Leni Björklundovou.
"Součástí prohlídky základny budou i letové ukázky letounu Jas-39," konstatoval Čírtek.

Prvních šest nových stíhaček dostanou české vzdušné síly pravděpodobně v druhé polovině dubna. "Přesné datum ještě neznáme," informoval Michal Prejzek z 21. základny taktického letectva v Čáslavi, odkud budou nové stíhačky operovat.

Nové letouny pro zabezpečení vzdušného prostoru si Česká republika od Švédska pronajme na deset let přibližně za 20 miliard korun. Celkem budou mít vzdušné síly k dispozici 12 stíhaček Jas-39 Gripen C a dva dvoumístné cvičné letouny s označením D.

Dvojice zkušených pilotů Petr Mikulenka a Michael Borůvka je ve Švédsku už od loňského srpna. Po výcviku by se měli stát instruktory. Od října se ve Švédsku učí zacházet s novými Gripeny také šest jejich kolegů.

Kromě pilotů probíhá na základně Satänas i školení technického personálu. Armáda počítá s tím, že by Češi létali na nových stíhačkách už na přelomu dubna a května. Tehdy totiž vyřadí dosluhující letouny MiG-21.

Ty zatím z Čáslavi nepřetržitě střeží vzdušný prostor v systému kolektivní obrany NATO (NATINEADS). - více zde

 

inc natoaktual.cz
zpět na článek