natoaktual.cz

Gripeny se po šesti měsících vrací do Čáslavi

18. prosince 2006  6:57
Piloti se stíhačkami Jas-39 Gripen se po šesti měsících vrací na domovskou základnu v Čáslavi. Kvůli rozsáhlé modernizaci základny, která zasahovala do letového provozu, od letošního června působili z letiště v Pardubicích.  

Přelety letounů Jas-39 Gripen z Pardubic na domovskou základnu v Čáslavi začínají dnes dopoledne.

"V průběhu týdne jsme již přesunovali pozemní techniku a materiál," uvedla mluvčí čáslavské základny Magdalena Dvořáková

Kvůli modernizaci letiště působily od června stíhači z letiště v Pardubicích. Stavební práce totiž zasahovaly do letového provozu. Z Čáslavi se musely na čas odstěhovat i bitevníky L-159 Alca. Ty se na domovskou základnu vrátily už v září.

Výluka na letišti by tak měla definitivně skončit ještě v prosinci. Stavební práce na 21. základně taktického letectva v Čáslavi se kvůli nepříznivým klimatickým podmínkám protáhly. Podle plánovaného harmonogramu měly být stavební úpravy původně dokončeny do konce listopadu.

Do modernizace základny v Čáslavi armáda a NATO v letech 2005 až 2008 investují zhruba dvě miliardy korun. Letošní rok měl být přitom jedním z nejnáročnějších. Úpravy mají zajistit, aby základna byla standardním vojenským letištěm, jako v ostatních zemích NATO.

V Čáslavi by například měl vyrůst nový multisklad asi za 250 milionů korun. Nahradí přes půlstoletí staré skladovací objekty. Má být dokončena i pokládka záložního kabelu vysokého napětí a kanalizace. Do technického parku a oprav armáda investuje 173 milionů korun. Komplexní zabezpečení základny stojí přes 300 milionů korun.

V Čáslavi už vyrostly nové hangáry, vodojem a nová vstupní brána. Kvůli problémům s výkupy pozemků k ní zatím ale nevede silnice.

inc natoaktual.cz
zpět na článek