natoaktual.cz

Generální štáb povede Bečvář, shodla se vláda

7. ledna 2015  15:36
Vláda schválila nominaci generálporučíka Josefa Bečváře na post náčelníka generálního štábu Armády ČR. Ve funkci má nahradit Petra Pavla, který v létě zamíří do čela Vojenského výboru NATO. Nového náčelníka generálního štábu na návrh vlády jmenuje prezident Miloš Zeman.  

Generální štáb povede Josef Bečvář (uprostřed) | foto: Lubomír Světničkanatoaktual.cz

Generál Bečvář se už dopoledne představil rovněž členům sněmovního Výboru pro obranu.

Prezident Zeman už dříve naznačil, že Bečvář je pro něj přijatelný a že se těší na jeho „perspektivní vývoj“. S kandidátem se ale chce ještě osobně sejít.

Šestapadesátiletý Bečvář studoval na Vojenském gymnáziu v Moravské Třebové, poté absolvoval Vojenskou vysokou školu pozemního vojska ve Vyškově jako dělostřelec.

Studoval také na Vojenské akademii v Brně, Právnické fakultě UK v Praze a v zahraničí na Vševojskové škole obrany v Paříži. V minulosti působil jako náčelník Vojenské policie a vojenský přidělenec ve Francii.

Vedle Bečváře se na post náčelníka generálního štábu řadu měsíců spekulovalo také o bývalém zástupci náčelníka generálního štábu a bývalém veliteli 4. brigády rychlého nasazení Aleši Opatovi, který nyní působí ve strukturách NATO.

inc natoaktual.cz
zpět na článek