natoaktual.cz

Francie rozmisťuje stovky vojáků na neklidném jihu Afghánistánu

7. srpna 2008  10:22
Francouzská armáda začala rozmisťovat stovky svých vojáků na jihu Afghánistánu. Francouzští vojáci by se podle velitelství ISAF měli podílet na výcviku afghánských bezpečnostních složek a zajišťovat jejich bojovou podporu.  

Francouzské jednotky se podle velitelství ISAF začaly rozmisťovat v provincii Uruzgán. Přijeli v nebývale dlouhém konvoji 94 vozidel. Velitelství ale podle agentury AP nesdělilo přesný počet vojáků.

Francouzské jednotky by se měly v oblasti podílet na výcviku afghánských bezpečnostních složek a zajišťovat jejich podporu v boji s povstalci Talibanu.

Provincie Uruzgán patří mezi nebezpečné oblasti Afghánistánu, přímo totiž sousedí s provinciemi Kandahár a Hílmand, kde probíhají nejtvrdší boje mezinárodních sil s povstalci Talibanu. V oblasti působí i 60 českých vojáků, kteří střeží nizozemskou základnu Camp Hadrian. - více o české misi čtěte zde

Francie tak vyslyšela volání spojenců, kteří požadují, aby se i další země zapojily do mise především na neklidném afghánském jihu.

Především Kanada, jejíž vojáci spolu s Brity, Američany a Nizozemci svádějí hlavní boje s povstalci Talibanu, už několik měsíců žádá o posily. Hrozila dokonce stažením svých lidí.

V současnosti v Afghánistánu působí 1 500 francouzských vojáků. Prezident Nicolas Sarkozy na summitu NATO v Bukurešti přislíbil, že koncem roku Francie vyšle do země dalších 700 mužů.

Počet vojáků NATO v zemi narůstá, nyní přesahuje 50 tisíc. Není to plný počet, který Aliance potřebuje, ale větším problémem je nerovnoměrné národní i prostorové rozmístění.

Například Německo má na relativně klidném severu země 3 200 vojáků, tedy po Britech a Američanech třetí největší kontingent v zemi, ale výzvu USA o navýšení tohoto počtu a přesun na jih několikrát odmítlo.

inc natoaktual.cz
zpět na článek