natoaktual.cz

Dobrovolné zálohy cvičí po celé zemi

30. května 2005  12:55
Ve výcvikových prostorech po celé České republice začaly pravidelné manévry armádních dobrovolných záloh. Už o víkendu vyvrcholil týdenní výcvik ostravské 211. strážní roty. Na Libavé chránili přehradu před útokem nepřátelských průzkumníků.  

Tento týden cvičí dobrovolné zálohy z Krajského vojenského velitelství v Českých Budějovicích v prostoru Boletic. Příští týden na stejném místě absolvují střeleckou přípravu včetně házení ručních granátů dobrovolníci z Jihlavska.

"Pro mě je to vždy několik dní odreagování," říká velitel ostravské 211. strážní roty Karel Lustyk. V civilu pracuje u strážní služby a být týden od rodiny mu problémy ani v nejmenším nedělá.

Stejně jako jeho kolegové celý rok normálně pracuje. Dvakrát do roka ale vyrazí vždy na týdenní cvičení. "Třicet let jsem sloužil v armádě, nic to není," tvrdí. Ostravská rota Aktivních dobrovolných záloh má v současnosti necelých 80 lidí.

Armáda plánuje, že do roku 2008 získá do aktivních záloh 3700 mužů a žen. Měli by působit převážně u krajských velitelství. Podle plánů ministerstva tak bude mít každý ze 14 krajů k dispozici rotu o síle přibližně 150 záložáků. Aktivní záložníci budou nasazováni hlavně při řešení nevojenských krizových situací, například při povodních nebo ostraze důležitých objektů.

Jednotku složenou z mužů různého věku a různorodých profesí podle Lustyka spojuje touha po nevšedních zážitcích ve vojenské uniformě a také pocit zodpovědnosti k vlasti. S padesátkou svých vojáků prošel během týdenního cvičení na Libavé ostrými střelbami, než přišel rozkaz, aby s jednotkou chránil malou přehradu Barnov.

"Simulovali jsme situaci, kdy na přehradu chtějí zaútočit nepřátelé. Museli si vybudovat opevnění, hlídkovat i kontrolovat kolemjdoucí," nastínil velitel výcviku Ivan Hrvol.

Záložáci si tak podle něj vyzkoušeli takřka reálnou operaci, při které se malé skupinky pokoušely přes ostrahu dostat až k přehradě. "Snažili jsme o co možná největší reálnost, včetně budování nástražných systémů, které měly hlídky upozornit na blížící se nepřátele," konstatoval Hrvol.

Vrcholem týdenních manévrů ostravských dobrovolníků byla víkendová vzpomínka na mobilizaci v roce 1938 v Darkovičkách u Hlučína, při které záložáci simulovali boje o pohraniční tamější opevnění. "Zbraně jsou současné. Taktika obrany je ale stejná jako před by byla v roce 1938,"  vysvětlil velitel Pozemních sil české armády, generál Ján Gurník, který se na přípravě ukázky pro veřejnost podílel.

Během hodinové ukázky záložníci dobývali a bránili pevnosti, které pohraniční oddíly v roce 1938 musely opustit bez boje. Německá armáda opevnění na hranicích s Polskem na sklonku války využila jako obrannou linii k zastavení osvobozovací operace na Ostravsku a Opavsku.

 

Příslušníci 211. strážní roty aktivních záloh.

Ukázky bojů o pohraniční opevnění v Darkovičkách u Hlučína sledovaly asi 2 tisíce diváků. Bitvou o opevnění vyvrcholil výcvik ostravských dobrovolných záloh.

Vrcholem týdenních manévrů ostravských dobrovolníků byla víkendová vzpomínka na mobilizaci v roce 1938 v Darkovičkách u Hlučína, při které záložáci simulovali boje o pohraniční tamější opevnění.

Armáda plánuje, že do roku 2008 získá do aktivních záloh 3700 mužů a žen. Měli by působit převážně u krajských velitelství. Podle plánů ministerstva tak bude mít každý ze 14 krajů k dispozici rotu o síle přibližně 150 záložáků.

Během hodinové ukázky záložníci dobývali a bránili pevnosti, které pohraniční oddíly v roce 1938 musely opustit bez boje.

Vrcholem týdenních manévrů ostravských dobrovolníků byla víkendová vzpomínka na mobilizaci v roce 1938 v Darkovičkách u Hlučína, při které záložáci simulovali boje o pohraniční tamější opevnění. "Zbraně jsou současné. Taktika obrany je ale stejná jako před by byla v roce 1938," vysvětlil velitel Pozemních sil české armády, generál Ján Gurník.

Záchranáři předvádějí v doprovodném programu v Darkovičkách u Hlučína záchranu raněného pomocí vrtulníku.

Pohraniční opevnění v Darkovičkách. Německá armáda opevnění na hranicích s Polskem na sklonku války využila jako obrannou linii k zastavení osvobozovací operace na Ostravsku a Opavsku.

Diváci sledují simulaci bojů o pohraniční opevnění na Hlučínsku.

Doprovodný program zpestřila letecká ukázka vrtulníku Mi-24 z přerovské základny.

inc natoaktual.cz
zpět na článek